Hlavní obsah

Nezaměstnanost je v Česku na šestiletém minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v září klesla ze srpnových 6,2 procenta na rovných šest procent. Navázala tak na srpnový pokles po mírném nárůstu v červenci. Lidí bez práce bylo 441 892, což je nejméně od března 2009. Ve čtvrtek to oznámil Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

Článek

Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější, loni v září totiž činila 7,3 procenta. Podíl nezaměstnaných je nejnižší nejméně od ledna 2013, kdy úřad přešel na nový ukazatel nezaměstnanosti.

"Uvedené zlepšení jde na vrub sezónním pracím a nadále silnému růstu tuzemské ekonomiky ve třetím čtvrtletí, který přispíval k tvorbě nových pracovních míst," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. V říjnu by měla podle něj míra nezaměstnanosti setrvat ještě na obdobné nízké úrovni. "Její růst lze tradičně očekávat až v závěru roku, kdy začnou být utlumovány sezónní práce," dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Nyní tedy podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy platí, že míra nezaměstnanosti v ČR byla naposledy nižší v březnu 2009, tedy ještě předtím, než se na tuzemském pracovním trhu naplno projevily dopady světové finanční krize. "Již letos se míra nezaměstnanosti dostane pod úroveň šesti procent, kde však z důvodu nástupu zimní sezóny nesetrvá," uvedl.

Uchazečů o zaměstnání bylo ke konci září o 8774 méně než v srpnu, a oproti loňskému září dokonce o 87 206 méně. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 424 269 schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání.

Největší poptávka po svářečích a slévačích

Jako každé září se na úřady práce hlásila hlavní vlna absolventů škol, ale letos byl jejich počet nejnižší za poslední čtyři roky - celkem 23 089. Volných míst evidoval pracovní úřad koncem září 108 573, což bylo nejvíce od prosince 2008. Největší šance na získání práce mají podle úřadu absolventi technických a řemeslných oborů, poptávka je třeba po svářečích, slévačích či soustružnících.

K oživení trhu práce v září podle úřadu napomohlo ukončení dovolených, kdy firmy opět naplno rozjely výrobu. Navíc ještě pokračují sezónní práce, doznívá turistická sezóna a do zaměstnání nastoupila se začátkem školního roku řada učitelů.

"V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat, nebo s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou mírně vzrůst," sdělila zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Důležité podle analytika Komerční banky Marka Dřímala je, že míra nezaměstnanosti poklesla i navzdory nepříznivým sezónním faktorům. V září se totiž obvykle ve statistikách plně projeví absolventi a mladiství, kteří nenašli zaměstnání. "Je tak vidět, že zaměstnavatelé mají zájem i o mladé lidi bez zkušeností, kteří obvykle mají pozici na trhu práce ztíženou," uvedl.

Nejhůř na Mostecku a Karvinsku

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo celkem 71 okresů, kdežto nárůst jen šest. Nejnižší nezaměstnanost měl okres Praha-východ, a to 2,7 procenta, a po něm například Rychnov nad Kněžnou s rovnými třemi procenty a Prachatice s 3,1 procenta.

Naopak nejvyšší byl podíl lidí bez práce na Mostecku, kde činil 11,5 procenta. Druhou nejvyšší nezaměstnanost evidoval Úřad práce na Karvinsku s 11,1 procenta a třetí nejvyšší na Ústecku s 10,7 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 4,1 uchazeče. Největší přetlak uchazečů je na Bruntálsku, kde jich na jedno místo připadá 17,3.

Z krajů si stejně jako v srpnu udržel nejnižší podíl lidí bez práce Jihočeský kraj, kde nezaměstnanost činila 4,3 procenta. Pod celorepublikovou úroveň nezaměstnanosti se dostalo dohromady osm krajů. Nejvyšší nezaměstnanost byla opět v Ústeckém kraji, a to 9,1 procenta.

V mezinárodním srovnání se Česká republika podle Úřadu práce drží dlouhodobě pod evropským průměrem nezaměstnanosti. Podle posledních sezónně očištěných údajů evropského statistického úřadu za srpen mělo Česko druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropě po Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám