Hlavní obsah

Slovensko sníží DPH na vybrané potraviny

Právo, ivi
BRATISLAVA

Z dvaceti na deset procent sníží Slovensko daň z přidané hodnoty na vybrané potraviny. Ve čtvrtek o tom rozhodli poslanci slovenského parlamentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Od začátku roku 2016 bude nižší DPH na chléb, mléko, máslo, ryby a různé druhy masa. V případě masa se snížená DPH vztahuje na čerstvé a chlazené hovězí, vepřové a drůbeží maso. Součástí seznamů jsou i živé a chlazené ryby i rybí filé.

Ministr financí Peter Kažimír připustil, že snížení DPH nemusí znamenat automaticky snížení cen. „Pokud mluvíme o ceně, není vůbec samozřejmé, že dosáhneme snížení cen. Pouze společně s veřejností se nám povede tlačit na obchodní řetězce a obchodníky, aby snížení DPH promítli do cen,“ uvedl ministr. Kažimír avizoval, že v případě vyrovnaného rozpočtu může být seznam potravin se sníženou DPH rozšířit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Opozice kritizuje, že v seznamu nejsou například brambory, mouka, sůl, cukr nebo vejce, které tvoří značné procento nákupu potravin ve slovenských rodinách. „Mrzí mě, že v seznamu chybí potraviny typické pro slovenskou kuchyň,“ uvedl poslanec hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Hraško.

V České republice platí dvě snížené sazby DPH. Jedna je ve výši 15 procent a platí pro potraviny, nápoje, energie či MHD. Druhá snížená sazba je 10 procent a je na léky, knihy a dětská výživa.

Reklama

Výběr článků

Načítám