Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka roste, míří ke třem biliónům

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční dluh ČR stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně o 137 miliard korun na 2,9 biliónu korun. Oproti roku 2007 je víc než dvojnásobný. Na růstu zadluženosti se podílelo zvýšení zahraničních závazků bank a nárůst počtu bankovních dluhopisů, které drží zahraniční subjekty, uvedla v pátek Česká národní banka (ČNB).

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Zahraniční dluh ČR

Článek

Vládní sektor se na celkovém zadlužení podílí 21,3 procenta, bankovní sektor, včetně ČNB, 29,4 procenta a zbývajících 49,3 procenta připadá na podniky. Zahraniční dluh nyní dosahuje výše  66,4 procenta hrubého domácího produktu.

Přes polovinu zahraničního dluhu tvořily ve druhém čtvrtletí dluhopisy a také půjčky mezi spřízněnými podniky. Kolem čtyřiceti procent všech závazků má splatnost kratší než jeden rok.

Zahraniční investoři nakupují české dluhopisy

„U vládního sektoru došlo k nárůstu stavu vládních dluhopisů v držbě nerezidentů,” upozornila ve zprávě ČNB. O české dluhopisy mají zahraniční investoři zájem, v posledních měsících dokonce platí úrok za to, že ČR půjčují.

Ministerstvo financí chce této situace využít, protože se tak státu zlevňují náklady na správu dluhu. Celkové zadlužení země se nicméně zvyšuje.

Zahraniční dluh Česka roste v posledních letech stabilně,  oproti roku 2007 stoupl na více než dvojnásobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám