Hlavní obsah

Čínský výrobce televizorů slíbil velkou investici v Nymburce

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mianyang
Aktualizováno

Výrobce televizorů a další elektroniky Changhong potvrdil během čtvrtečního jednání vedení společnosti a Středočeského kraje v čínském městě Mien-jang investici více než 26 miliónů dolarů (přes 650 miliónů korun). Ta bude směřovat do rozšíření již existujícího závodu v Nymburce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předsedou představenstva pověřený Wu Ťiang z vedení Changhongu oznámil, že společnost již dříve v Nymburce nakoupila pozemky, které nyní hodlá dál efektivně využívat.

„Rozhodli jsme se investovat 26,16 miliónu dolarů,“ potvrdil Wu. Podle jeho kolegy z vedení firmy se kromě navýšení kapacity výroby LCD televizorů jedná také o významném rozšíření sortimentu výroby. „Sortiment se rozšíří o lednice, klimatizace a satelitní přijímače,“ řekl Luo Kuang-čchiang. Podle něj tuto investici už schválila čínská vláda a nyní se jedná s bankami o poskytnutí peněz.

Hejtman chce zónu výhradně pro Číňany

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) se snaží investici podporovat a z pozice kraje chce jednat s radnicí Nymburka o vymezení části tamní dvousethektarové průmyslové zóny výhradně pro čínské firmy, na což čínští investoři hodně slyší. „To samozřejmě musíme projednat s městem a musí to schválit zastupitelstvo,“ uvedl Petera.

Společnost Changhong je výrobce televizorů, mobilních telefonů, ledniček, klimatizací a další elektroniky a domácích spotřebičů. Po celém světě zaměstnává 87 tisíc lidí. Jen v Číně má 11 poboček. V roce 2014 jeho tržby dosáhly částky 15,3 miliardy dolarů.

V České republice působí v nymburské průmyslové zóně od roku 2006. Na zelené louce tu postavil závod na výrobu LCD televizorů a zaměstnává tady necelou stovku lidí.

„V první polovině tohoto roku jsme v českém závodě vyrobili přes půl miliónu televizorů a předpokládáme, že za celý rok 2015 přesáhne produkce milión televizorů. Veškerou zdejší výrobu prodáme, což je důvod, proč jsme se rozhodli o rozšíření výroby,“ uvedl Wu. Česká produkce směřuje především do Německa, Itálie a Francie, v ČR se prodá zhruba kolem desetiny výroby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám