Hlavní obsah

Na světě je čím dál víc bankovek navzdory růstu plateb kartou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Představa, že by hotovost měla záhy patřit minulosti, je mylná, i když počet plateb kartami přibývá. Množství hotovosti cirkulující v USA mezi lety 2007 a 2012 vzrostlo o 42 procent a ročně roste o pět procent. Ještě zřetelnější je růst množství hotovosti celosvětově, činí sedm procent.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O rostoucím množství hotovosti informovala BBC s odvoláním na Erica Zieglera, ředitele oddělení technologie ve společnosti pro tisk peněz Crane Currency.

Samotné množství hotovosti v oběhu ovšem nevypovídá nic o počtu uskutečněných hotovostních plateb, které nelze tak snadno evidovat jako bezhotovostní. V Nizozemsku se této otázce věnoval tým místní centrální banky vedený Nicole Jonkerovou. Zjišťoval, kolik plateb denně bylo v hotovosti a kolik bezhotovostních. Ukázalo se, že i když v posledních letech rostl meziročně počet plateb kartami o sedm až osm procent, stále vede hotovost, a to i přesto, že právě Nizozemsko patří k zemím, kde se hodně platí kartami - ve 1400 supermarketech dokonce hotovost vůbec nepřijímají. I tak ale byly v roce 2012 provedeny kartami dvě miliardy plateb, zatímco v hotovosti se jich realizovalo mezi 3,5 až čtyřmi miliardami.

„I v samoobsluhách se hojně používá hotovost. Myslíme si, že hotovost si udrží významnou roli,“ uvedla Jonkerová.

Soumrak bankovek není na obzoru

Že platby v hotovosti nepatří minulosti, ukazují i studie z dalších zemí. V roce 2013 ve Velké Británii polovina spotřebitelů platila v hotovosti, jak vyplynulo z květnové zprávy Rady Spojeného království pro platby:

„Podle současné předpovědi toto číslo klesne v příštím roce pod padesát procent, ale není žádná predikce, že by hotovost zmizela.“

V sedmi vyspělých zemích USA, Německu, Francii, Kanadě, Austrálii, Nizozemsku a Rakousku je podle další studie 46 až 82 procent transakcí hotovostních.

Ani ve Švédsku a Dánsku, kde se prosazují bezhotovostní platby, se nepředpokládá, že by brzo zmizely bankovky nebo mince, i když v Dánsku příští rok přestane platit zákon, který nařizuje všem obchodům hotovost přijímat.

Vysoký představitel Asociace dánských bankéřů Rene Thomsem k tomu řekl: „Byl bych velmi překvapen, kdybychom neměli v příštích deseti patnácti letech hotovost. Je těžké si představit, že byste za deset patnáct let nemohli přijít do banky a říci - chtěl bych tisíc dolarů v hotovosti.“

Hotovost nabízí některé výhody, které jiné systémy plateb nemají, a nejde jen o pocit fyzického vlastnictví. Systém plateb v hotovosti je obvyklý, dlouhodobě osvědčený a anonymní. To žádný jiný systém plateb nenabízí, platební karty postrádají potřebnou anonymitu a systémy přímých plateb zase vyžadují vlastní účet a různé aplikace, i ony se dají snadno vystopovat. Hotovost navíc můžete mít vždy u sebe a nejste závislý na výpadku nějakého elektronického systému.

A některé měny jako dolar platí celosvětově, dvě třetiny vlastníků dolarů jsou mimo USA, protože měna představuje relativně bezpečnou rezervu při případ nouze.

Anketa

Platíte raději kartou, nebo hotovostí?
Platební kartu používám minimálně
33,7 %
Kartou platím pouze vyšší útratu
6,6 %
Pokud to jde, platím vše kartou
59,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2203 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám