Hlavní obsah

Ministři financí eurozóny se stále nemohou dohodnout, zda pomoci Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Ani více než čtyři hodiny zatím nestačily ministrům financí zemí platících eurem, aby rozhodli, zda dají zelenou ke startu vyjednávání mezi Řeckem a záchranným fondem eurozóny o novém programu finanční pomoci pro zadluženou zemi. Už odpoledne bylo ze slov šéfů státních pokladen patrné, jak hluboce poslední vývoj poškodil důvěru eurozóny vůči řeckým partnerům a jejich schopnosti a odhodlání skutečně prosadit nyní slibované reformy.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Wolfgang Schäuble

Článek

Německý ministr Wolfgang Schäuble byl před začátkem schůzky značně skeptický a na sobotu předpovídal velmi složitá jednání. Německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung pak odpoledne na svém webu napsal, že Schäuble na jednání navrhl pětileté pozastavení řeckého členství v eurozóně.

To však vzápětí různým médiím popřelo několik anonymních zdrojů z jednání. Přesto se však zdá, že nynější řecké návrhy Německu nestačí a podobně tvrdý postoj patrně zaujímají i některé další státy, kupříkladu Finsko. Tato skupina odmítá debatu o řeckém dluhu respektive o jeho snížení. Jiné země, včetně například Francie, ale dávají najevo, že nastal čas spornou otázku otevřít.

Trojice věřitelských institucí - tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - nejnovější řecké návrhy reforem s výhradami ministrům doporučila jako základ pro jednání.

Budou potřebovat 74 miliard eur

Komise také vyčíslila, že v tříletém programu bude Řecko do července 2018 potřebovat pomoc v objemu přibližně 74 miliard eur (zhruba dva biliony Kč). Dokument dodává, že Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje tuto sumu o čtyři miliardy eur vyšší.

Podle šéfa euroskupiny, Nizozemce Jeroena Dijsselbloema trvá faktická kritika některých částí nového řeckého reformního menu, zásadní věcí je ale otázka chybějící důvěry. Své návrhy předložila vláda premiéra Alexise Tsiprase ve čtvrtek a v noci na sobotu je potvrdil řecký parlament.

"Otázka důvěry je zásadní věc. Můžeme řecké vládě věřit, že skutečně udělá, co slibuje?" prohlásil Dijsselbloem. Atény podle něj budou muset na obnově důvěry velmi zapracovat.

"Není to otázka slov. Ale programu, který bude krok po kroku realizován," míní například maltský ministr Edward Scicluna. Podle jeho irského kolegy Michaela Noonana či rakouského ministra Hanse Jörga Schellinga by důvěru podpořilo, kdyby řecký parlament začal v příštích dvou týdnech skutečně schvalovat řeckou vládou předložená reformní opatření.

Návrhy občané v referendu odmítli 

Mnozí z účastníků sobotního zasedání euroskupiny také poukazovali na to, že aténská vláda předložila návrhy do značné míry podobné těm, které řečtí občané ani ne před týdnem v referendu razantně odmítli. "Máme na stole opatření, která byla před šesti dny označována za požadavky teroristů a vyděračů," řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír.

"Důvěra je zásadní prvek, pokud chceme dospět k celkovému řešení," míní francouzský ministr Michel Sapin. Také podle něj by důvěru posílilo, kdyby potřebné kroky začal řecký parlament schvalovat co nejdříve.

Své návrhy reforem dodala Tsiprasova vláda ve čtvrtek poté, co ve středu požádala o třetí program ze záchranného fondu. Podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové otázky Pierra Moscoviciho jsou návrhy základem pro další jednání o programu pomoci. Klíčem jsou ale také podle něj skutečně prováděné reformy.

Anketa

Měli by ministři financí eurozóny důvěřovat řeckým reformním slibům?
Ano, zaslouží si další šanci.
2,5 %
Spíše ano, ale až poté, co začnou sliby skutečně plnit.
3,9 %
Spíše ne, jednání by měla pokračovat.
0,8 %
Ne, Řekové jsou nepoučitelní.
92,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám