Hlavní obsah

Levnější benzín a nafta? Ceny ropy budou dál klesat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy zůstanou zřejmě dále pod tlakem kvůli oslabení celosvětové poptávky a zvyšování nadbytku ropy na trhu. Uvedení trhu do rovnováhy by mohlo trvat až do příštího roku, napsala ve své páteční zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Foto: Andrew Cullen, Reuters

Těžba ropy v Severní Dakotě v USA

Článek

Růst globální poptávky po ropě má příští rok zpomalit na 1,2 miliónu barelů denně z letošních 1,4 miliónu barelů a bude mnohem nižší, než je potřeba k vyrovnání rostoucích dodávek ropného kartelu OPEC a dalších producentů.

"Trh s ropou byl ve druhém čtvrtletí silně přezásoben a zůstává i nadále. Stejně tak je jasné, že schopnost trhu absorbovat tyto nadměrné dodávky pravděpodobně nevydrží," píše se ve zprávě.

Globální nadbytek dodávek způsobil prudký růst těžby v USA v reakci na břidlicovou revoluci a rozhodnutí ropného kartelu OPEC nesnížit těžbu, ale raději bojovat o větší podíl na trhu s konkurenčními producenty.

Američané produkci nesnížili

Ani propad cen ropy v posledních měsících na 50 až 60 dolarů za barel z loňských 115 dolarů zatím nesnížil dodávky ze Severní Ameriky. Termín očekávaného vyrovnání trhu tak zřejmě bude o trochu delší. Dodavatelé však začínají podle IEA na nižší ceny reagovat, aby však byla reakce silnější, budou muset ceny zřejmě ještě o něco klesnout.

IEA očekává zpomalení růstu dodávek od zemí, které nejsou členy kartelu OPEC. Loni jejich dodávky stouply o silných 2,4 miliónu barelů denně, letos však má tento růst zpomalit na jeden milión barelů denně a příští rok stagnovat, napsala agentura Reuters.

Pokles cen ropy by byl dobrou zprávou i pro motoristy v Česku, jelikož by mohly dál zlevnit benzín i nafta. Oproti minulému létu řidiči tankují o víc než čtyři koruny na litr levněji. Dopad levnější ropy na ceny pohonných hmot v ČR je ale jen částečný  vzhledem k vysokému podílu daní i taktice obchodníků, kteří podle ekonomů „zdražují rychle a zlevňují pomalu”.

Reklama

Související články

Ceny benzínu v Česku stagnují, nafta zlevnila

Cena benzínu Natural 95 se od minulého týdne nezměnila, v České republice stojí průměrně 33,02 Kč za litr. Nafta zlevnila o devět haléřů na 32,13 Kč/l, vyplývá...

Výběr článků

Načítám