Hlavní obsah

Škody po noční bouřce půjdou do desítek miliónů, odhadují pojišťovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti pojišťoven nahlásili po nočních bouřkách doprovázených silným větrem a přívalovými dešti již stovky škod celkem v řádu miliónů korun. Nakonec jich podle prvních odhadů budou tisíce za desítky miliónů. Jde zejména o poškozené střechy, zahradní nábytek či vytopené sklepy, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obyvatelé Oseka na Teplicku odklízeli 8. července spadlé stromy po silné bouřce a vichřici. Na snímku je vidět strom spadlý na střechu šaten oseckého sportovního stadionu.

Článek

"Naši experti odhadují, že nepříznivé počasí, které především v noci zasáhlo republiku, způsobí kolem tisícovky škod za přibližně 20 miliónů korun," řekla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Zatím ČP klienti nahlásili kolem tří stovek škod. Předpokládá, že své škody budou ještě průběžně nahlašovat.

Většinou jsou to škody menšího rozsahu způsobené zejména vichřicí, silným nárazovým větrem a krupobitím. "Klienti nám hlásí hlavně poškozené střešní krytiny, střešní okna, okapy a různé přístřešky. Časté jsou také škody způsobené padajícími stromy či větvemi," dodala.

Stromy na autech

Allianz během středečního dopoledne ohlásili klienti přes stovku škod, které jim způsobil živel. "Podle předběžných odhadů jsme za ně už nyní připraveni platit několik miliónů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Desítky motoristů ráno podle něho zjistili, že mají na autě buď celý strom, nebo jeho větve. Nejvíce škod mají hlášeno ze Strakonicka, Písecka, Teplicka, Ústí nad Orlicí, ale také z některých míst ve středních Čechách a ze severní Moravy. "Zatím počítáme se stovkami škod, jejich nárůst očekáváme i v dalších dnech, možná i týdnech," podotkl.

Kooperativa po poledni evidovala po bouřkách 150 pojistných událostí v celkové hodnotě 4,5 miliónu korun. Prozatím nejvíce škod nahlásili klienti ze Západočeského kraje. Škody nejčastěji způsobily vichřice a pády stromů. Nejvíce byly poškozené střechy a různé vedlejší stavby, jako jsou pergoly nebo zastřešení bazénů, řekl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Foto: HZS Pardubického kraje

Zásah blesku způsobil požár domu na Chrudimsku.

Likvidátoři Generali odhadli 200 škod za celkem čtyři milióny korun. Na konečný účet bude potřeba počkat až několik týdnů. Lidé hlásí kalamitní škody s časovým odstupem. Současně je potřeba počítat s tím, že je doba dovolených a lidé budou sčítat vzniklé škody až po svém návratu, připomněl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. K prvním nahlášeným škodám patří podle něj vytopené sklepy a přízemní podlaží. Stejně tak škody způsobené polámanými větvemi a stromy, které nevydržely silné poryvy větru.

Českem se v noci na středu přehnaly bouřky doprovázené silným větrem a deštěm, místy padaly kroupy. Popadané stromy a větve poté zkomplikovaly na řadě míst železniční i silniční dopravu. Práci přidělaly i energetikům. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám