Hlavní obsah

Ahold se spojí s Delhaize, vznikne čtvrtý největší řetězec v Evropě

Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla na spojení s belgickým konkurentem Delhaize. Oznámily to ve středu firmy ve společném prohlášení. Sloučená skupina bude podle agentury DPA čtvrtým největším maloobchodním řetězcem v Evropě. Ahold v ČR provozuje obchody Albert.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Česku dříve působila i Delhaize, provozovala zde 97 supermarketů Delvita. V roce 2007 je ale za zhruba 100 miliónů eur prodala německé maloobchodní skupině REWE Group a staly se z nich obchody Billa.

Akcionáři společnosti Delhaize podle dohody obdrží za každou svou akcii 4,75 akcie Aholdu. Ve sloučené skupině budou 61 procent akcií vlastnit akcionáři Aholdu a zbytek akcionáři Delhaize. Firmy předpokládají, že transakci, kterou ještě musejí schválit regulátoři, dokončí v polovině příštího roku.

Ahold i Delhaize mají podobné aktivity – jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí ve Spojených státech. Delhaize provozuje v USA obchody Food Lion a Hannaford, Ahold pak obchody Stop & Shop a Giant.

Souhrnné roční tržby obou firem loni přesáhly 54 miliard eur (zhruba 1,5 biliónu korun). Sloučený podnik bude zahrnovat přes 6500 obchodů zaměstnávajících kolem 375 tisíc lidí, napsala agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám