Hlavní obsah

V Česku jsou nejlevnější auta a elektronika v celé Evropě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika má v Evropě nejlevnější spotřební elektroniku a osobní auta. Překvapivý výsledek vyplývá ze zprávy, kterou v pátek zveřejnil na svém webu Eurostat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Statistici porovnali ceny různých kategorií zboží z roku 2014 s průměrem Evropské unie. Do srovnání ale zahrnuli i další země mimo EU, jako Norsko, Švýcarsko, Island, Albánii či Turecko.

V Česku je cena osobních dopravních prostředků, kam spadají kromě aut ještě motorky a kola, na 75 procentech průměru EU, zatímco v Albánii je to 77 a v Polsku a Bulharsku shodně 83 procent. Nejdražší jsou v Dánsku a Norsku (150 procent unijního průměru). Na dotaz Novinek mluvčí Eurostatu upřesnila, že statistika sledovala pouze ceny nových aut, nikoli ojetin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U spotřební elektroniky se Česko dělí o první příčku s Polskem s 85 procenty průměru. V závěsu je Turecko (87). Na Balkáně je elektronika podle srovnání dražší, ceny se pohybují kolem průměru EU.

Nejdražší potraviny jsou v Dánsku

Česko bylo celkově spolu s Litvou jedenáctou nejlevnější z 37 srovnávaných zemí, s cenami na 64 procentech průměru EU. Celkově nejnižší ceny měly Makedonie, Bulharsko a Albánie - pod 50 procenty průměru EU. Naopak vůbec nejdražší je Švýcarsko (154), Norsko (148) a Dánsko (138).

Potraviny a nealkoholické nápoje jsou ze států EU nejdražší v Dánsku, Rakousku a Finsku. Naopak nejlevnější jsou potraviny v Polsku, za ním následují Rumunsko a Bulharsko. V Česku jsou na úrovni 81 procent.

Do Česka je podle zprávy dobré zamířit za nákupem alkoholu a tabáku, které jsou třetí nejlevnější v EU, stejně je na tom i Rumunsko. Levnější je alkohol a tabák už jen v Maďarsku a Bulharsku. Naopak nejdražší jsou tyto položky v Irsku, Británii a Finsku. Zatímco v Irsku ceny alkoholu a tabáku činí 170 procent průměru EU, v Česku je to 72 procent. Nejdražší alkohol v Evropě má s přehledem Norsko - 239 procent průměru EU. Příčinou jsou podle Eurostatu hlavně rozdíly v daních z těchto produktů.

Reklama

Související témata:

Související články

Čeští pumpaři v létě moc nezdraží

Cena pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice bude v červenci a srpnu stagnovat, nebo se zvedne jen mírně. Benzín i nafta by se tak měly prodávat...

Výběr článků

Načítám