Hlavní obsah

Senátor a sázkový magnát Valenta: Česko zaplavuje nelegální hazard

Právo, Martin Procházka

Senátor a majitel sázkové kanceláře Synot Ivo Valenta v rozhovoru pro Právo varoval před zaplavením České republiky nelegálním hazardem, který nahrazuje legální provozovny, jež musely kvůli legislativě skončit. Novelu loterijního zákona navíc podle něj doprovází zmatek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor a podnikatel Ivo Valenta

Článek

Teď přemýšlím, koho mám před sebou. Jste více podnikatel, nebo senátor?

Předně jsem Ivo Valenta, jak mne lidé na Slovácku znají. Nedá se říci, jestli jsem více politik, nebo podnikatel, cokoliv dělám, vždy se snažím dělat naplno.

V Uherském Hradišti jste ale byl zvolen senátorem. Myslíte, že podle svých voličů svou práci děláte naplno? Předpokládám, že zde moc času netrávíte.

Ono až tak nezáleží na tom, kde trávíte čas, ale co pro daný region děláte. Právě nyní například pokračujeme v pomoci Slovácku prostřednictvím speciálních grantů, zaměřených na sport, kulturu, oblast zdravotní a sociální a školství. Současně jsem splnil svůj předvolební slib – že rozdám celoroční senátorský plat mezi nadané studenty, kteří získávají zkušenosti na zahraničních univerzitách. Realizujeme projekt Slovácké tržnice na podporu místních drobných živnostníků, budeme lidem zdarma radit, jak mohou získat evropské dotace. Uspořádal jsem kulatý stůl pro komunální politiky, abych zjistil, co jednotlivé obce trápí a snažil se jim pomoci z pozice senátora. Stejné problémy totiž mohou mít obce v celé zemi. Kromě toho se setkávám i s lidmi ze Slovácka, a rád. Zalíbilo se mi to už při předvolební kampani, proto pro ně čas od času pořádám zajímavé akce.

Jako senátor se aktivně stavíte proti omezováním snad všeho druhu – například proti zákazu kouření v restauracích. Vám nevadí, že ročně tisíce lidí umírají na rakovinu plic?

Z toho, že lidé kouří, radost nemám, stejně jako například z toho, že někdo pije ve větší míře alkohol. Nicméně je to jejich svobodná volba. Tím, že jim zakážeme kouřit v restauracích, je přece nezbavíme závislosti. Kromě toho musíme myslet také na živnostníky, kteří si hospůdku nebo restauraci za vlastní peníze vybudovali. Proč jim budeme nařizovat, koho do svého podniku mohou nebo naopak nemohou pustit? Sám jsem nekuřák, nicméně lidé by měli mít možnost volby. A pokud jim ji nedáme, budou vznikat černé kuřárny. Kromě toho řada malých vesnických provozoven zkrachuje. To chceme? Bojuji proti jakémukoliv nesmyslnému omezování a regulaci, která se na nás valí ze všech stran. Ať jde o kouření, nebo např. elektronickou evidenci tržeb.

A taky proti omezování hazardu, čímž hájíte svůj byznys. Jak se vůbec díváte na aktuální situaci na loterním trhu v ČR?

Nejde o hájení vlastního byznysu, ale mám zkušenosti z řady zemí světa a vím, kam jednotlivé kroky povedou. V České republice vládne v této sféře velká nejistota v podnikání, především v souvislosti s rušením povolení. Města a obce přijímají a mění svá rozhodnutí prakticky ze dne na den, situace je obec od obce jiná a nikdo nemá žádnou jistotu. Je proto jasné, že za těchto podmínek nikdo nechce investovat do provozu. Jednotlivé samosprávy přijaly mnohdy unáhlená a populistická řešení, často pod tlakem aktivistů. Teď ale řada z nich hledá cestu zpět, protože zjistila, že prohibice byla velkým omylem. Tento způsob nic nevyřešil, naopak nové problémy, a nutno říci, že velké problémy, přinese.

Jaké problémy máte na mysli?

Především je to rozmach nelegálního provozu. Bohužel se naplňuje to, před čím jsem dlouhodobě varoval. Scénář, který známe z řady zemí. Tehdy mi bohužel nikdo nevěřil a zejména aktivisté se snažili ujišťovat naše politiky, že provozovatelé přehánějí a vymýšlejí si. Teď všichni vidí, že jsme skutečně nelhali ani nepřeháněli. Situace je vážná. Místa, kde skončí provoz legální, často během pár dnů, nebo v některých případech dokonce i hodin, obsadí nelegálové. Obsazují herny, restaurace, bary, ale i soukromé kluby, panelákové byty a garáže. Nabízejí identické hry jako my, pouze z nich veřejné rozpočty nemají ani korunu. Peníze shrábne mafie a neexistuje ani ochrana dětí a mládeže.

S tímto by si ale přece měla poradit naše policie, to není starost provozovatelů…

Ano, měla. Jenže neporadí. A předvedla to již mnohokrát. Např. asociace Spelos se snaží již několik let na jednotlivé případy nelegálních provozoven upozorňovat, dokonce prostřednictvím speciálního webu. Proběhlo již několik kontrol, několik zátahů, ale nelegálně se na stejných místech hraje dál. Policie je bezmocná. Do řady soukromých klubů se ani nedostane. A navíc tu máme fenomén poslední doby – tzv. kvízomaty. Těch už jsou v České republice tisíce. S tímto si zatím nedokáže poradit nikdo. Města, stát ani policie. Problém se totiž rozrůstá do nebezpečných rozměrů a odhalena je jen špička ledovce. V médiích už se objevila informace o tom, že kromě tisíců nelegálních zařízení, která jsou zde již v provozu, se k nám z Polska řítí další dvě desítky tisíc nelegálních strojů. A to nemluvím o nelegálním internetovém provozu, který také zažívá nebývalý rozmach. Problém přitom vznikl až v poslední době – nelegálové jen využili situace, která tu panuje.

Řešení by ale měla přinést nová legislativa, na které se pracuje.

Měla, ale zda ho skutečně přinese, to je otázka. Právě v oblasti legislativy totiž panuje vůbec největší chaos. Stále jsou předkládány nové návrhy, jejich změny, novely a jejich soustavné úpravy. Ztrácejí se v tom už všichni. Navíc každá další změna přináší pouze restrikce legálních provozovatelů, nikoliv účinná řešení vedoucí k zabránění provozu nelegálního a potlačení patologického hráčství.

Zkuste být konkrétní. Co vám vadí nejvíce?

Tak třeba si vezměte novelu z dílny poslance Volného. Za prvé nechápu, jak může poslanec navrhovat daňové změny, navíc zcela jinak, než je plánováno v rámci nového zákona. Podmínky, které by pan Volný rád nastolil loternímu průmyslu, jsou zcela nesmyslné. Jedná se o velké zvýšení daňové zátěže, a to až o čtvrtinu. V případě technických her je to dokonce ještě více, protože denní poplatky zvyšuje o dalších sto procent. Před časem jsme si přitom nechali zpracovat analýzu našich odvodových povinností. Z výsledků studie plyne, že je loterní průmysl již nyní odvodově zatížen více než 80 %! Je to nejzdaněnější průmysl u nás a další navýšení už prostě neunese. A protože tato novela neřeší nic jiného než vyšší zdanění legálních loterních firem, tak pouze a jen opět nažene do České republiky další nelegální hazard.

Dobrá, ale ještě tu máme návrh nového zákona o hazardních hrách, který jde podle odpůrců hazardu na ruku právě vám, provozovatelům.

Tak to vůbec není pravda. I v tomto návrhu probíhají neustálé změny, což naznačuje, že ani předkladatel si sám není jistý tím, jaký je jeho záměr a čeho chce vlastně dosáhnout. Zda je to vyšší výběr daní, omezení patologického hráčství, nebo zpřísnění podmínek pro provoz či otevření trhu zahraničním provozovatelům. I ve stávající verzi návrhu je možné najít nepromyšlené kroky a paradoxy, jako například limitace maximální sázky a hodinové prohry zákonem při současné možnosti stanovit si tyto limity individuálně každým hráčem.

Jaké jsou v tomto směru zkušenosti ze zemí, kde vaše skupina podniká?

To je různé. Některé země se vydaly cestou prohibice. Již nyní ale otevírají trhy zpět legálním provozovatelům. Dobře totiž vědí, že tudy cesta nevede. Zvýšila se u nich nezaměstnanost i kriminalita, snížily se příjmy veřejných rozpočtů. Je to například Polsko a Ukrajina, ale také Maďarsko, které bojuje s velkými výpadky prostředků, a Řecko, kde se provoz vrací do rukou legálních firem. Právě tady bylo přibližně sto tisíc nelegálních strojů. Stát proto dal jasná a transparentní pravidla, za kterých bude provoz umožněn, a je přesvědčen o tom, že jedině tak bude mít byznys pod kontrolou a eliminuje negativní jevy. A k tomuto kroku se chystají i další, dnes již poučené země.

Vraťme se ale k nám…

Ano, stejná situace totiž bohužel nastává právě u nás. Samo ministerstvo už otevřeně tvrdí to, co by od něj dříve nikdo nečekal – že je tu velký problém. Českou republiku zaplavují nelegálové a není, jak je zastavit. Padla zatím jediná pokuta pro provozovatele kvízomatů a skončila výsměchem celé naší spravedlnosti. Provozovatel, který měl zaplatit 10 miliónů, se odvolal, protože by to jeho podnikání s nelegálními stroji zlikvidovalo. Světe, div se – uspěl a peníze zatím platit nemusí. Šedá mafie je zkrátka o krok napřed.

Anketa

Souhlasíte se zákazem hracích automatů?
ne, neměly by se omezovat
4,6 %
je potřeba částečné omezení
3,9 %
měly by se zakázat úplně
91,5 %
Celkem hlasovalo 4102 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám