Hlavní obsah

Vedení ČEZ bude poprvé po 14 letech bez miliónových odměn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představenstvu a dozorčí radě energetické společnosti ČEZ nebudou vyplaceny odměny z loňského zisku. Rozhodla o tom páteční valná hromada společnosti. Tantiémy vedení firmy nedostane poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Článek

Návrh na nevyplacení odměn podalo ministerstvo financí, přes které vlastní většinový podíl ve společnosti český stát.

Od roku 2010 bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 miliónu korun. Stejnou částku navrhlo představenstvo k odsouhlasení i tentokrát, návrh však akcionáři zamítli. Ministerstvo návrh zdůvodnilo horším hospodařením ČEZ, kterému v prvním čtvrtletí klesl zisk o 24 procent.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nevyplacení tantiém však neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou stále využít například motivační program na nákup akcií společnosti, který na konci května využil finanční ředitel společnosti Martin Novák. Podle Hospodářských novin koupil Novák 25. května 100 tisíc akcií firmy za celkem 56,4 miliónu korun, aby následně většinu těchto akcií prodal s hrubým ziskem 6,9 miliónu korun.

Dividenda bude opět 40 korun

"Nedostaneme tantiémy, ale dostáváme nějaké odměny za účasti na schůzích a naši práci," řekl předseda dozorčí rady Václav Pačes.

Podle ekonoma a poradce finanční skupiny J Michala Šnobra získává konkrétně dozorčí rada dohromady kromě tantiém v základních platech, jiných odměnách a příspěvcích na penzijní připojištění asi 16 miliónů korun ročně. "Považuji to za nepřiměřené," řekl analytik.

Největší tuzemská energetická firma vyplatí svým akcionářům stejnou dividendu jako v minulých dvou letech, 40 korun za akcii před zdaněním. Celkem na dividendách z loňského zisku ČEZ vyplatí zhruba 21,5 miliardy korun, 73 procent z očištěného čistého zisku skupiny za rok 2014. Český stát jako většinový akcionář získá asi 15 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám