Hlavní obsah

Jiří Borovec skončil v dozorčí radě ČEZ, míří prý do čela ERÚ

Bývalý první náměstek ministra obrany Jiří Borovec končí v dozorčí radě energetické společnosti ČEZ, kde působil od loňského června, informoval mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Borovec působil jako místopředseda rady. Podle šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové se s Borovcem počítá na její místo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Borovec

Článek

"Dozorčí rada ČEZ dnes projednala odstoupení Jiřího Borovce z funkcí člena a místopředsedy dozorčí rady k dnešnímu dni," uvedl ve čtvrtek Kříž.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát, kterému ve společnosti přes ministerstvo financí patří asi 70 procent akcií, v ní má osm členů. Zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

V pátek se bude konat valná hromada společnosti, na níž by měli být do dozorčí rady za stát zvoleni zástupci ministerstva financí Jan Sixta a Petr Blažek, jejichž nominaci v pondělí doporučil vládní výbor pro personální nominace. Kromě Borovce by měl dozorčí radu podle informací opustit zřejmě také první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Borovec dříve ve společnosti ČEZ přímo působil, byl výrobním ředitelem. Působil také jako ředitel státního distributora paliv Čepro. Na začátku měsíce skončil jako náměstek na ministerstvu obrany.

Spekuluje se o něm jako o možném nástupci Aleny Vitáskové v čele Energetického regulačního úřadu. "Zaznamenala jsem zprávy, že pan Borovec má nastoupit na mé místo," uvedla na čtvrtečním diskusním setkání o budoucnosti české energetiky, který pořádal deník E15 sama Vitásková.

Podle schválené novely energetického zákona by od půlky příštího roku měla ERÚ řídit pětičlenná rada jmenovaná vládou na návrh ministra průmyslu a obchodu. Vitásková změny kritizovala, podle ní dojde k politizaci úřadu, který dohlíží na ceny energií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám