Hlavní obsah

Česká ekonomika má růst o více než tři procenta. OECD výrazně vylepšila odhad

Česká ekonomika zrychlí v letošním roce růst na 3,1 procenta, a povede si tak výrazně lépe, než se dosud očekávalo. Ve svém pololetním výhledu to ve středu odhadla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která ještě v listopadu předpovídala pro letošek růst jen o 2,3 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

České hospodářské vyhlídky jsou podle OECD celkově příznivé, i když příští rok se růst hrubého domácího produktu (HDP) zmírní na 2,5 procenta.

Ekonomiku potáhne domácí poptávka, zejména soukromá spotřeba, které prospívá obnovení důvěry a růst příjmů. V silném oživování pokračují investice a k růstu bude přispívat i vývoz, který podpoří silnější expanze u hlavních obchodních partnerů, konstatuje OECD. Organizace dnes také výrazně zvýšila předpověď růstu v eurozóně pro letošní i příští rok na 1,4 a 2,1 procenta.

Ekonomové organizace předpovídají, že v příštím roce se v České republice mírně zpřísní vládní rozpočtová politika a deficit veřejných financí klesne na 1,3 procenta HDP z letošní očekávané úrovně 1,9 procenta. Měnová politika zůstane naproti tomu velmi uvolněná a bude ji nadále motivovat snaha o navrácení inflace ke dvouprocentnímu cíli.

Inflace poroste, intervence nebudou třeba

OECD letos čeká další zpomalení ročního růstu spotřebitelských cen na 0,2 procenta, příští rok by už ale měla inflace dosáhnout 1,6 procenta. Jakmile ustoupí rizika deflace, měla by Česká národní banka (ČNB) obnovit plně plovoucí kurz koruny, doporučila OECD.

Ekonomický růst by podle OECD posílily strukturální reformy, které by podpořily konkurenci na trzích, zlepšily podmínky na trhu práce a zkvalitnily podnikatelské prostředí. Vláda by také měla podniknout další kroky k zajištění dlouhodobě udržitelného stavu veřejných financí včetně uvažovaného zavedení nezávislé rozpočtové rady. Také by měla omezit růst výdajů spojených se stárnutím obyvatelstva.

Výhled OECD pro českou ekonomiku je pro letošek zřetelně lepší než odhady řady dalších institucí. České ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a ČNB očekává zvýšení HDP o 2,6 procenta.

Nejnovější prognóza Evropské komise počítá s růstem o 2,5 procenta. Mezitím ale vyšly údaje, podle nichž česká ekonomika v prvním čtvrtletí zvýšila meziroční růst na 4,2 procenta a dosáhla nejlepšího výkonu od konce roku 2007. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám