Hlavní obsah

Škoda Praha dodá do Černé Hory blok pro uhelnou elektrárnu za devět miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Škoda Praha ze skupiny ČEZ dodá do Černé Hory blok pro uhelnou elektrárnu v Pljevlje za více než devět miliard korun. Zařízení má výkon 250 megawattů, tedy jako osmina Temelína. Škoda zvítězila v konkurenci devíti firem, řekla ve středu mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Foto: Wolfgang Rattay/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„S tímto regionem máme jako dodavatel dobré zkušenosti, na Balkán dodaly již v minulosti české a slovenské firmy zařízení o výkonu 4000 MW,” uvedl generální ředitel Škody Praha Peter Bodnár.

Nový blok je strategickou investicí černohorské energetické společnosti EPCG, v níž většinu vlastní stát a 43,7 procenta italská společnost A2A.

Již dříve firma uvedla, že budoucí partner bude muset zajistit úvěr nebo jiné financování, které pokryje 75 až 85 nákladů projektu. Škoda Praha o financování projektu jednala s Českou exportní bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností, které zajišťují podporu tuzemským vývozcům.

O výstavbu elektrárny měla zájem mimo jiné čínská společnost China Machinery Engineering Corp (CMEC), která podle dřívějších informací nabídla postavit elektrárnu za 326 miliónů eur. Nabídka české firmy byla o 12,5 miliónu eur vyšší. Soutěže se účastnilo také konsorcium vedené polským podnikem POL-MO či skupina pod vedením slovenské Istroenergo.

Škoda Praha je dodavatelem energetických zařízení na klíč. Ve své šedesátileté historii dodala více než 40 tisíc MW tepelných a jaderných elektráren do celého světa.

Reklama

Související články

ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 miliónu

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 miliónu leva (17,5 miliónu korun) za zneužívání dominantní...

Výběr článků

Načítám