Hlavní obsah

Grandhotel Pupp neuspěl u ÚS s žádostí o odškodnění 20,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Společnost Grandhotel Pupp Karlovy Vary ztratila šanci na odškodnění 20,5 miliónu korun, kterých se domáhala od státu za škody způsobené při privatizaci hotelu. Její stížnost ve středu zamítl Ústavní soud (ÚS).

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Grandhotel Pupp. Ilustrační foto

Článek

Žalobu proti České republice podala společnost vlastnící hotel už v roce 2002. Po ministerstvu financí se domáhala 20,5 miliónu korun jako náhrady škody vzniklé při privatizaci.

Podle tvrzení společnosti vznikla škoda kvůli chybnému postupu tehdejšího Ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci, které zahrnulo do privatizace i objekt Atlantic. Ten byl ovšem zatížený restitučními nároky a musel být následně vydán restituentce.

Ve stížnosti u ÚS bylo, že kvůli této chybě poklesla cena společnosti vlastnící karlovarský hotel. Společnost vyjádřila přesvědčení, že když stát schválil privatizační projekt, plně tím za něj převzal zodpovědnost, a to včetně škody způsobené nadhodnocením majetku.

Původní žalobu zamítl Obvodní soud pro Prahu 1, tento verdikt následně potvrdil i pražský městský soud. Hotel se poté dovolával k Nejvyššímu soudu, který ovšem dovolání odmítl jako nepřípustné.

Reklama

Výběr článků

Načítám