Hlavní obsah

Americká ekonomika prudce zpomalila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Spojených států v prvním čtvrtletí prudce zpomalila tempo růstu - hrubý domácí produkt se zvýšil pouze o 0,2 procenta po růstu o 2,2 procenta v předešlém kvartálu. Oznámilo to ve středu americké ministerstvo obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na nečekaně slabší výkon největší světové ekonomiky mělo částečně vliv špatné počasí, které zasáhlo spotřebitelskou poptávku. Svou roli sehrály i nižší výdaje energetických firem v reakci na pokles cen ropy.

Za pomalejším růstem stojí podle vlády také silný kurz dolaru a pracovní spory v přístavech na západním pobřeží USA, které se mezitím podařilo vyřešit.

Americká ekonomika podle prvního rychlého odhadu rostla v prvních třech měsících roku nejpomalejším tempem za poslední rok. Údaj přitom zůstal za očekáváním analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru předpovídali zpomalení růstu na 1,0 procenta.

Vyčkávání se zvyšováním sazeb

„Dnešní čísla rozhodně nedávají důvod lámat hůl nad americkým oživením - celoroční růst stále může dosáhnout 2,5 až 3,0 procenta. Bezesporu ale upozorňují na riziko, že se ekonomika nemusí vyvíjet tak, jak se čekalo. Pro Fed to znamená o důvod víc vyčkat se zvyšováním sazeb,” uvedl analytik Patria Direct Tomáš Vlk.

Dolar v reakci na slabší odhad růstu oslabil vůči euru k hladině kolem 1,10 USD/EUR. Oslabuje i vůči české měně a prodává se za 24,99 koruny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám