Hlavní obsah

Češi pijí piva stále stejně, uvařilo se ho ale víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivovary v Česku uvařily vloni 19,65 miliónu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba zlatavého moku stagnovala, jeho vývoz vzrostl o osm procent. Výsledky v úterý zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celková spotřeba piva včetně jeho nealkoholické varianty dosáhla 16,29 miliónu hektolitrů. Meziročně klesla o 0,2 procenta. Každý obyvatel České republiky tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva za rok.

Z Česka se loni vyvezlo 3,65 miliónu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 miliónu. Výrazný propad loni zaznamenal dovoz piva, který se proti roku 2013 snížil o 42 procent na 291 tisíc hektolitrů. Méně se ho dovezlo především z Polska, Maďarska a Slovenska.

„Pivovarský trh se vloni trochu nadechl, ale bylo to dáno hlavně rostoucím zájmem o české pivo v zahraničí. Tuzemská spotřeba se od roku 2010 pohybuje prakticky na stejné úrovni," uvedl předseda svazu František Šámal. Postupně se podle něj ale mění životní styl a preference českých spotřebitelů. ”Díky tomu dlouhodobě roste spotřeba ležáků a v posledních letech i speciálů a pivních mixů," poznamenal.

Produkce piva v ČR v roce 2014
20142013rozdíl
Výstav piva (mil. hl)19,6519,212,3 %
Export (mil. hl)3,653,398 %
Import (tis. hl)291499- 42 %
Spotřeba na hlavu (litry)144144-
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven

Prodej piva v restauracích loni stagnoval na 41 procentech celkového prodeje. Ještě v roce 2009 představovalo pivo vypité v restauračních zařízeních nadpoloviční většinu domácí spotřeby, od té doby tento podíl postupně klesá ve prospěch baleného piva prodaného v maloobchodě.

Počet minipivovarů míří ke třem stovkám

„Český konzument i nadále bedlivě zvažuje, jestli zajít do restaurace, nebo si koupit levnější pivo v supermarketu," řekl Šámal.

Nejvýrazněji (o 22,8 procenta) rostl loni vývoz na Slovensko, o desetinu více než přede dvěma lety se vyvezlo piva také do Francie a do Polska. Naopak největší propad zaznamenal export na Ukrajinu a do Běloruska.

V Česku nadále přibývá minipivovarů, za poslední rok se jejich počet zvýšil více než o čtvrtinu na zhruba 280 v březnu 2015. Podle prezidenta Českomoravského svaz minipivovarů Jana Šuráně celková produkce nejmenších pivovarů loni vzrostla o 30 procent. Přestože je jich asi šestkrát více než velkých pivovarů, jejich podíl na výrobě piva v Česku je odhadován zhruba na jedno procento.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám