Hlavní obsah

Měřidla tepla se nebudou muset povinně instalovat všude, souhlasili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Požadavky na plošné instalování měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech se pravděpodobně zmírní. Poslanci v pátek souhlasili se senátním pozměňovacím návrhem, podle kterého by se měřidla nemusela instalovat tam, kde se to nevyplatí. Ke schválení už zbývá jen podpis prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Elektronický indikátor spotřeby tepla umístěný na radiátoru.

Článek

Měřidla mají sloužit především ke spravedlivému rozpočítání nákladů na teplo. Někteří senátoři ale poukazovali na to, že někde je technicky obtížné je namontovat a že měřidla mohou měřit s více než stoprocentní chybou.

Odpůrcům vadilo také to, že v nařízení plošného instalování jde Česká republika nad rámec povinností plynoucích z EU, podle které se měřiče nemusí instalovat, pokud to není ekonomicky efektivní. Senátor Ivo Valenta při nedávném projednávání v horní komoře uvedl, že je v tomto Česko „bruselštější než Brusel“. [celá zpráva]

Součástí novely zákona o hospodaření energií je také to, že při prodeji nebo pronájmu staveb postavených před rokem 1947, u nichž nebyla od té doby žádná větší změna, by vlastník po dohodě s druhou stranou nemusel předkládat průkaz energetické náročnosti, tzv. energetický štítek. Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Změna má ulehčit prodej těchto budov.

Poslanci při předchozím projednávání ve Sněmovně omezili povinnost nechat pro budovy vypracovat energetický štítek. Štítky budou zapotřebí jen v případě prodeje nebo pronájmu budov. Povinnost vlastníků, stavebníků a společenství opatřovat domy štítky už nebude platit plošně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám