Hlavní obsah

Babiš se omluvil za svá slova o Vietnamcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se omluvil za výrok ve Sněmovně, že vietnamští podnikatelé v maloobchodu neplatí daně. Omluvu po Babišovi žádala Česko-vietnamská společnost, podle níž šlo o nepřípustné zevšeobecnění. Podle společnosti naprostá většina vietnamských podnikatelů daně platí, což ministr uznal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

"Mnoho Vietnamců platí daně, těm se omlouvám, pokud jsem se jich dotknul," napsal v pátek Babiš na sociálních sítích Twitter a Facebook. Na nich zveřejnil také fotografii s předsedou společnosti Marcelem Wintrem.

O setkání a omluvě ministerstvo informovalo také v tiskové zprávě. Ministr v ní uvádí, že „měl samozřejmě na mysli ty, kteří řádně daně neplatí“.

Babiš zmínil vietnamské prodejce minulý týden při čtvrtečních sněmovních interpelacích, kdy na otázky poslanců ODS obhajoval zavedení elektronické evidence tržeb. "Žádných živnostníků se to vlastně netýká. Proč mluvíte o živnostnících? Jedná se o restaurace a maloobchod. Mimochodem o kamenné obchody. Také o Vietnamce, kteří, jak známo, neplatí daně," řekl podle stenozáznamu ministr financí.

„Ne každý Čech je zloděj, tunelář nebo vrah a také ne každý Vietnamec je pěstitel marihuany, výrobce nebo prodejce drog či neplatič daní. Naprostá většina Vietnamců zde žijících nemá s drogami vůbec nic společného a také naprostá většina vietnamských podnikatelů řádně státu platí daně,” uvedl v pondělí v reakci spolu se žádostí o omluvu Winter. [celá zpráva]

V pátek Babiš uvedl, že Česko-vietnamská společnost pomůže s propagací a zaváděním evidence tržeb. „Dohodli jsme se, že budeme při zavádění elektronické evidence tržeb spolupracovat, například uděláme speciální prezentaci pro vietnamské obchodníky,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám