Hlavní obsah

Nově natištěná eura srážejí evropskou měnu na kolena

Novinky, Tomáš Volf

Americký dolar výrazně posiluje vůči euru a je vůči evropské měně nejsilnější za téměř 12 let. Kvůli slabšímu růstu eurozóny, problémům Řecka i měnovému uvolňování ECB by ještě letos mohl být kurz dolaru a eura jedna ku jedné. Vyplývá to odhadů velkých bank a analytiků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Článek

Citibank ve své analýze vývoje měn předpokládá, že dolar vůči euru dosáhne parity jedna ku jedné v horizontu šesti měsíců až jednoho roku. Goldman Sachs (GS) v lednu předpověděla dosažení této hranice až v roce 2016, oslabování eura vůči dolaru ale mezitím výrazně zrychlilo. Zatímco banka předpokládala prolomení kurzu 1,08 USD/EUR až koncem letošního roku, stalo se tak již nyní.

V úterý euro vůči americkému dolaru poprvé za téměř 12 let propadlo k hranici 1,07 USD. V roce 2008 se přitom za euro platilo 1,60 dolaru. Hodnota měn byla naposledy vyrovnaná v roce 2002.

Američanům zlevňuje dovolená v Evropě

Ještě rychlejší srovnání hodnoty eura a dolaru očekává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Euro si vůči americkému dolaru od konce loňského roku připsalo výrazné ztráty a vzhledem k aktuálnímu vývoji se parita jedna ku jedné nejeví nijak nepravděpodobně. Spíše naopak. Pokud bude euro i nadále oslabovat podobným tempem jako počátkem letošního roku, můžeme se dočkat parity již za několik týdnů,“ řekl Novinkám.

„Vzhledem k současnému pádu eura asi řada bank výrazně upraví odhady, takže paritu tam bude mít každá druhá banka,“ odhaduje Novák.

Posilování dolaru vůči euru zlevňuje americkým turistům dovolenou v Evropě, obyvatelům starého kontinentu ale zdražuje například dováženou elektroniku - a to nejen z USA, ale i Asie.

To se týká i českých zákazníků. Zatímco koruna k euru mírně posiluje k hranici 27 korun za euro, dolar se v posledním týdnu prodává za víc než 25 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Vliv ECB i Řecka

Zatímco Evropská centrální banka (ECB) tento týden zahájila masívní nákupy státních dluhopisů za nově natištěná eura s cílem podpořit růst eurozóny, americká centrální banka Fed program nákupů loni ukončila. Nyní naopak zvažuje pomalu zvyšovat úrokové sazby, což by dál posílilo dolar. Zda ke zvýšení úroků přistoupí, mají rozhodnout aktuální statistiky o vývoji americké ekonomiky.

Euro navíc znovu začínají oslabovat obavy ohledně silně zadluženého Řecka.

"Řecko představuje divokou kartu," řekl agentuře Reuters analytik Ian Stannard z banky Morgan Stanley.

Řecko má ve středu jednat s věřiteli o podrobnostech reforem, na základě kterých mu byl o čtyři měsíce prodloužen záchranný program. Podle serveru BBC ale zatím předložilo jen velmi obecné body a šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem Řecko vyzval, aby „přestalo marnit čas“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám