Hlavní obsah

Brusel chce sjednotit podobu energetických štítků u spotřebičů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdílné označování energetické náročnosti praček, ledniček či vysavačů mate zákazníky. Navíc vzhledem k technickému pokroku bude potřeba přidat ještě úspornější označení než A+++. EU nyní ve spolupráci s firmami a zákazníky hledá nejvhodnější řešení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jednou z možností je odstranění kategorie A+, A++ a A+++ . Nejúspornějšími štítky by se pro ně mohla stát kategorie A, která je aktuálně nejvyšší možná například u vysavačů," řekl Novinkám  ředitel SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, Juraj Krivošík. Ve hře jsou ale i varianty štítků, kde písmena A–G nahradí čísla 9–3 nebo podrobnější škála po desítkách od 0 do 100.

„Předpokládá se, že Evropská komise připraví nový návrh energetických štítků, aby reflektovala technologický pokrok a vývoj," dodal Krivošík, jehož organizace je součástí konsorcia, které se na hodnocení návrhů podílí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zjednodušeně řečeno, díky technickému pokroku přestávají stačit nejúspornější kategorie. Například nové ledničky na trhu se pohybují už jen v kategorii A+ až A+++  a přidávat další plus nelze donekonečna. Nový systém by proto měl vytvořit místo pro úspornější spotřebiče.

Foto: SEVEn

Některé zvažované varianty podoby energetických štítků

Štítky o energetické náročnosti spotřebiče musí mít od Nového roku elektrické a plynové trouby a digestoře. Už dříve Evropská komise nařídila označovat štítkem například ledničky, pračky, myčky či televize. Na konci září budou povinné i pro ohřívače vody a vytápění.

„Energetický štítek v grafické podobě u nových výrobků musí od ledna 2015 uvádět i prodejci na internetu,“ dodal Krivošík.

Ten upozorňuje na to, že štítky poskytují relativní srovnání o úspornosti spotřebiče, energetický štítek navíc uvádí i odhadovanou roční spotřebu energie v kilowatthodinách. Štítek zahrnuje i další parametry než jen samotnou spotřebu elektřiny. Konkrétní spotřeba v domácnosti ale podle něj závisí i na správné obsluze.

Plán, jak by měly štítky vypadat, by měla komise zveřejnit letos. Spolupracuje i s agenturami, které na prodejnách hodnotí, jak je různé značení srozumitelné pro zákazníky. Kdy začnou nové štítky platit, si ale Krivošík odhadnout netroufá.

Reklama

Související články

Energetický štítek budou mít i trouby

Povinnost označovat elektrospotřebiče energetickým štítkem se od ledna 2015 rozšíří na odsavače par a elektrické i plynové trouby. Nově budou štítky při...

Výběr článků

Načítám