Hlavní obsah

Německá ekonomika roste rychleji, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 0,7 procenta z 0,1 procenta v předešlém kvartálu. V pátečním předběžném odhadu to sdělil spolkový statistický úřad. Největší evropské ekonomice pomohla k nečekaně silnému růstu domácí poptávka.

Foto: Staff, Reuters

Makléři na burze ve Frankfurtu, kde index DAX v pátek poprvé v historii překonal hranici 11 tisíc bodů.

Článek

Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali, že hrubý domácí produkt Německa se v posledních třech loňských měsících zvýší o 0,3 procenta. Meziročně německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 1,6 procenta, což také zdaleka překonalo odhady trhu.

Za celý loňský rok stoupla německá ekonomika podle zpřesněných údajů o 1,6 procenta. Statistický úřad před měsícem ve svém prvním odhadu růst za uplynulý rok odhadl na 1,5 procenta. V roce 2013 se německý hrubý domácí produkt zvýšil pouze o 0,1 procenta.

Německá burza reagovala na zprávy růstem o 0,60 procenta a index DAX se poprvé v historii dostal na 11 tisíc bodů.

Druhá největší evropská ekonomika Francie ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta, a zpomalila tak tempo růstu z 0,3 procenta v předešlém kvartálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám