Hlavní obsah

Benzín a nafta v Česku po měsících zlevňování opět zdražují

Pohonné hmoty v Česku po několikaměsíčním vytrvalém klesání mírně zdražily. Ceny benzínu i nafty stouply v uplynulém týdnu shodně o 26 haléřů na 29,64 koruny za litr Naturalu 95 a na 29,74 Kč za litr nafty. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR k 11. únoru

Článek

Předchozí pokles cen trval od podzimu 2014 kvůli přebytku ropy na trhu. Minulý týden ale analytici předpověděli, že zlevňování pohonných hmot v Česku končí. Očekávali ale spíše stagnaci cen, ne jejich růst. [celá zpráva]

Během strmého pádu, hlavně na přelomu roku, se ceny pohonných hmot dostaly na některých čerpacích stanicích až po 27 korun za litr. Přitom od začátku loňského roku až do října se v průměru stabilně držely nad 36 korunami. Nyní se ještě ve většině krajů průměrné ceny pohybují kolem 29 korun, ale místy již opět překonaly třicetikorunovou hranici.

Nejdražší jsou opět pohonné hmoty v Praze, kde řidiči zaplatí za litr Naturalu 95 v průměru 30,62 koruny a za litr nafty 30,69 koruny. Za 30 korun a výše se prodávají pohonné hmoty ještě na Vysočině a v Jihomoravském a Plzeňském kraji.

Naopak nejnižší cena benzinu je v Královéhradeckém kraji, kde stojí litr průměrně 29,02 koruny, a cena nafty v Pardubickém kraji, kde litr řidiči koupí za 29,06 koruny.

Ceny ropy, které se od června propadly na zhruba polovinu, v posledních čtyřech týdnech oživily a zvýšily se o více než pětinu. Ve středu ale ceny ropy klesly v reakci na zprávu o rekordně velkých zásobách této suroviny v USA. Cena severomořské ropy Brent klesla bezmála dva dolary na 54,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se prodávala za 48,52 dolaru a zlevnila o 2,50 dolaru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám