Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o 2,4 procenta, očekává bankovní asociace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká bankovní asociace (ČBA) ve své aktualizované prognóze zachovala odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky 2,4 procenta. Pro loňský rok, za nějž zatím výsledky nejsou, odhad mírně zhoršila na 2,3 procenta, v říjnu počítala s růstem 2,4 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou ČBA zveřejnila ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ekonomický růst bude podle prognózy i nadále tažen domácí poptávkou s relativně vyváženým příspěvkem obou hlavních složek spotřebitelské a investiční poptávky. Mírně by měla růst podpořit i spotřeba vlády, ČBA dále očekává oživení investic do domácí infrastruktury.

Aktuální pokles cen ropy považuje asociace za pozitivní faktor, který upevní optimismus domácností a v podnikovém sektoru mírně zvýší ziskové marže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Inflace zůstane nízká

Podle hlavní ekonomky ČBA Evy Zamrazilové dostatek volných prostředků bank v prostředí nízkých úrokových sazeb bude navíc podporovat zájem bank poskytovat nové úvěry domácnostem i podnikům.

Z odhadů ČBA dále vyplývá, že v letošním prvním čtvrtletí bude v ČR mírná deflace, tedy pokles cen. „Postupně budou spotřebitelské ceny mírně stoupat a celkově se průměrná inflace přiblíží průměru roku 2014,“ uvedla asociace. Průměrná míra inflace byla loni 0,4 procenta, letos bude podle odhadů 0,5 procenta.

Nezaměstnanost v Česku by měla podle prognózy klesnout na 7,2 procenta. Kurz koruny k euru by se měl podle asociace letos v průměru držet na úrovni 27,70, tedy mírně silnější, než je nyní. ČBA ještě v letošním roce předpokládá zdražení ropy ze současných úrovní na 65 dolarů za barel. Nyní se ceny ropy pohybují pod padesáti dolary za barel.

Reklama

Výběr článků

Načítám