Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku vzrostla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v prosinci mírně stoupla a dostala se na 12,29 procenta. V listopadu, kdy byla na čtyřletém minimu, činila 12,25 procenta. Na tiskové konferenci to v úterý řekl šéf slovenského ústředí práce Marián Valentovič, jehož instituce zastřešuje tamní úřady práce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na ilustračním snímku lidé na rekvalifikačním kurzu

Článek

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v závěru loňska na Slovensku činil 331 733. Proti předchozímu roku to představuje pokles zhruba o 32 500 nezaměstnaných.

Vysoká nezaměstnanost, která se dlouhodobě drží nad průměrem EU, patří k největším problémům slovenské ekonomiky. Lidí bez práce tam výrazně přibylo po propuknutí globální ekonomické krize, kdy řada podniků začala propouštět.

Pro srovnání, v Česku v prosinci nezaměstnanost stoupla na 7,5 procenta. [celá zpráva]

„Naším cílem je dosáhnout statistiky na úrovni průměrů eurozóny. Je to závazek vlády premiéra Roberta Fica," doplnil ministr práce Ján Richter. V eurozóně, do které patří i Slovensko, míra nezaměstnanosti loni v listopadu dosáhla 11,5 procenta.

Ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti na Slovensku činila téměř 15 procent; k jejímu snížení podle ekonomů přispěl růst ekonomiky a změna metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Na jaře roku 2012, kdy Ficova jednobarevná vláda sociálních demokratů nastoupila do úřadu, bylo v zemi bez práce více než 13 procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám