Hlavní obsah

Neveselá prognóza pro Rusko, ekonomika má klesnout téměř o pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ekonomika zaznamená v letošním roce propad o téměř pět procent. Předpověděla to v pondělí Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Upozornila přitom, že nepříznivý hospodářský vývoj v Rusku bude mít dopady i na další rozvíjející se země, které mají na ruskou ekonomiku vazby.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Zákazníci francouzského hypermarketu Auchan v Moskvě

Článek

Její odhad je přitom ještě pesimističtější než prognóza Světové banky, jež letošní propad ruské ekonomiky odhadla na tři procenta. [celá zpráva]

Celá skupina rozvíjejících se ekonomik, ve kterých EBRD působí, by tak letos měla vykázat první pokles od roku 2009.

EBRD nyní předpokládá, že celkový hrubý domácí produkt těchto zemí se v letošním roce sníží o 0,3 procenta. Ještě v září banka počítala s růstem, a to o 1,7 procenta.

Region EBRD tvoří rozvíjející se země ve střední, východní a jižní Evropě a dále v Asii a severní Africe. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka už Česko zařazuje mezi vyspělé země.

Odhad letošního růstu rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě a Pobaltí banka snížila o 0,2 procentního bodu na 2,6 procenta. V Rusku nyní počítá s propadem o 4,8 procenta, zatímco ještě v září předpovídala pokles o 0,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám