Hlavní obsah

Temelín testuje nový systém požární signalizace

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Možnost rychlejšího zásahu při případném požáru a snížení planých výjezdů si slibují hasiči Jaderné elektrárny Temelín (JETE) od nového systému elektrické požární signalizace (EPS), který začali testovat a v polovině června jej uvedou do ostrého provozu. Modernizace, kterou ČEZ v Temelíně připravoval dva roky, vyšla energetiky na 134 miliónů korun.

Foto: Václav Brom, Právo

Operačnímu středisku hasičů dominuje obří obrazovka.

Článek

Jak Právu řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták, jedná se o tři tisíce monitorovaných prvků, dvanáct tisíc požárních hlásičů a 110 ústředen, které monitorují všechna místa v areálu elektrárny. Mezi nejsledovanější patří strojovny obou bloků, kde je umístěno 502 požárních čidel.

„Kvalitní detekční a signalizační systém hraje důležitou roli, nicméně požární bezpečnost je i o souboru pravidel, konstrukci budov, vybavení hasičů a chování všech zaměstnanců. Ačkoli od začátku provozu nedošlo k vážné požární události, rozhodně to není důvod něco podcenit,“ připomněl ředitel elektrárny Bohdan Zronek s tím, že ke všem místům uvnitř areálu se hasiči musí dostat do čtyř minut, a proto čím přesnější je detekční požární systém, tím rychleji mohou reagovat.

Velitel temelínských hasičů Radek Vymazal v této souvislosti podotkl, že během modernizace museli technici položit mimo jiné dvanáct kilometrů optických tras, obnovit hardwarové komponenty a komunikační terminály.

Velkoplošná obrazovka s 3,5metrovou úhlopříčkou

Výsledkem je unikátní komunikační systém přesně odpovídající potřebám temelínské jaderné elektrárny. Dominantním prvkem hasičského velína je velkoplošná obrazovka s uhlopříčkou 3,5 metru. Na ní může operativní personál hasičů sledovat aktuální stav požární situace včetně správné funkčnosti jednotlivých prvků EPS.

Nový systém by měl snížit i počet výjezdů k planým poplachům způsobených aktivací čidla elektrické požární signalizace. Loni jich hasiči zaznamenali 67. Od roku 2007 zasahovali v areálu elektrárny naostro pouze třikrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám