Hlavní obsah

Věříme magii, kartářkám i amuletům

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože podle statistik jsou Češi většinou nevěřící a k organizovaným církvím se hlásí jen 14 procent obyvatel, více než polovina z nás věří v magii, duchy, horoskopy a nadpřirozeno.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Polovina dospělých Čechů připouští, že věštci mohou předvídat budoucnost, amulety občas přinášejí štěstí, léčitelé mají schopnost uzdravovat, horoskopy ovlivňovat život,“ uvádí socio­ložka Dana Hamplová v publikaci Česká religiozita – církevní příslušnost a víra.

Podle průzkumů lidé, kteří se nehlásí k žádnému církevnímu vyznání a nevěří tradičním církevním dogmatům, jsou nakloněni alternativní víře, která může mít i podobu víry v okultismus, duchy, horoskopy a věštby a léčitelství. Prostě lidé něčemu, často neidentifikovatelnému věří, shodují se experti.

„To, že se Češi nehlásí k oficiálním církvím, z nich nečiní nevěřící, sekularizované jedince,“ dodává Hamplová.

„Pravidelně chodím ke kartářce,“ přiznává osmatřicetiletá Alice. To, co jsem tam slyšela, se vyplnilo,“ tvrdí. Ke kartářkám chodí odhadem dvacet procent Čechů věřících v nadpřirozeno, které ovšem není identické s katolickou vírou.

Češi se obracejí i na léčitele

„Léčitelé využívají především bylinky, ty obsahují látky, které vyrábí farmaceutický průmysl uměle,“ prosazuje alternativní léčbu padesátiletý Karel. „Lékař na vás především nemá čas, na příznaky choroby okamžitě předepíše prášky. Léčitel s vámi hledá příčiny nemoci, rozebírá okolnosti, léčí komplexně, tělo i duši. Vyžaduje vaši aktivní spolupráci, nejen pasivní polykání léků. To považuji za klíčové při obnově zdraví, to není žádné šarlatánství ani víra v zázraky,“ dodal.

Stále více stoupenců podle průzkumů získává právě meditace a léčitelství. Podle ankety serveru Novinky.cz dochází vedle lékaře k léčitelům 33 procent Čechů. Podle téměř osmi procent Čechů jim léčitelé pomáhají více než lékaři.

Používání bylin, celostní přístup ke zdravotním problémům či tradiční lidové metody, které se začínají využívat i v klasické medicíně, je proto podle řady lékařů nutné rázně oddělit od jiných způsobů léčitelství, jako je například léčení na dálku jen na základě adresy či data narození.

Ženy věří více

Víra v nadpřirozeno je v české populaci běžná, přestože většina Čechů nevěří v konkrétního boha, potvrzují i další studie a experti. Podle průzkumu na téma paranormálních jevů má k nim pozitivní vztah 46,5 procenta dotázaných, třetina využívá různých praktik v oblasti nadpřirozena. Drtivá většina z nich se neobává, že si zahrává s něčím, co neumí identifikovat. Každá televize či vydavatelství, jež vysílají či publikují pořady a články na toto téma, má zajištěnu vysokou sledovanost a odbyt.

Ženy jsou v Česku navíc zbožnější než muži, což platí i o alternativní víře. Na bohoslužby chodí dvakrát více žen než mužů. Víru v Boha nedeklaruje třetina žen, zato polovina mužů. Podle téměř pětiny mužů neexistuje ani Bůh, ani žádná nadpřirozená síla, s čímž souhlasí ale jen 11 procent dotázaných žen.

Téměř 60 procent žen souhlasilo, že věštci mohou předpovídat budoucnost, stejný názor má pouze 40 procent mužů. Na amulety věří 55 procent žen, ale jen 39 procent mužů. V nebe věří 30 procent žen, ale jen pětina mužů, vyplývá ze studie Náboženství a pohlaví – proč jsou ženy zbožnější než muži.

Důvodem pád jistot

Sociologové si lámou hlavu, proč na úkor stoupenců klasických církví stoupá počet vyznavačů východních náboženství, mystických směrů atd.

Mezi příčiny patří zřejmě to, že zhruba 60 procent lidí zažilo něco, co si neumí racionálně vysvětlit. Nové objevy, poznatky o mozku, energiích, lidských schopnostech současně boří často „neotřesitelné“ vědecké teorie a uznávané pravdy.

Mezi příčiny lze podle některých expertů zařadit i určitou vyprázdněnost církevních dogmat v současném dynamicky a protikladně se rozvíjejícím světe. Hledání „jistot“ napomáhá i neschopnost politiků dát životu lidí směr a smysl, ale i trvalá hrozba terorismu a válek.

Jedna z hlavních příčin hledání „něčeho vyššího“ spočívá ve ztrátě smyslu života ve společnosti, orientované pouze na spotřebu a úspěch, která milióny lidí uvrhává do sociálních a životních problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám