Hlavní obsah

České dráhy plánují do roka zdvojnásobit počet vlaků s Wi-Fi

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy chtějí během příštího roku rozšířit na čtyři stovky počet vozů s Wi-Fi připojením k internetu. V roce 2015 se Wi-Fi rozšíří také na linku railjetů Praha – Brno – Rakousko a na expresní spoje z Prahy přes Olomouc a Ostravu na Slovensko, informovaly ČD v tiskové zprávě.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Interiér soupravy Railjet

Článek

”Během příštího roku plánujeme dosadit Wi-Fi připojení k internetu do všech sedmi jednotek railjet a na dalších 30 expresních vozů, z toho bude 10 první třídy a 20 druhé třídy. Půjde o velkoprostorové vozy, kde mají cestující k dispozici také elektrické zásuvky k dobíjení své elektroniky a také větší sklopné stolky, kam je možné elektroniku, třeba notebooky, položit,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.

Railjety budou jezdit na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav – Vídeň – Graz, expresní vagóny pak budou zařazeny do vlaků EC/IC/Ex na lince z Prahy přes Pardubice, Olomouc a Ostravu do Žiliny a z Bohumína přes Přerov do Břeclavi.

V současné době Wi-Fi funguje ve spojích SuperCity Pendolino od Františkových Lázní přes Plzeň, Prahu, Pardubice a Olomouc po Ostravsko a v pěti desítkách regionálních souprav RegioPanter a RegioShark v různých místech České republiky.

„Na počátku příštího roku budou uvedeny do provozu také všechny soupravy RegioPanter v Jihomoravském kraji, kde cestujícím Wi-Fi také nabízíme,“ dodal Štěpán a upozornil, že v druhé polovině roku mají být dodávány také zcela nové soupravy RegioPanter pro rychlíkové spoje.

„O těchto jednotkách uvažujeme například pro linku z Brna přes Břeclav a Otrokovice do Přerova a Olomouce a také ony budou Wi-Fi připojením k internetu vybaveny již z výroby, stejně jako jejich regionální verze,“ upřesnil.

Wi-Fi bude dostupná také v modernizovaných vozech pro linky Praha – Děčín – Hamburk.

České dráhy v současnosti nabízejí Wi-Fi připojení k internetu v téměř 200 svých vozech. Jedná se především o pendolina, regionální soupravy RegioPanter a RegioShark. Wi-Fi je dostupná také ve vybraných vozech a spojích partnerských železnic ze Slovenska a Rakouska, které jezdí na našem území pod hlavičkou Českých drah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám