Hlavní obsah

Tesco dál zhoršilo odhad výsledků, akcie prudce padají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská maloobchodní společnost Tesco v úterý opět varovala, že její celoroční zisk zaostane za očekáváním. Akcie podniku, který působí rovněž v České republice, reagovaly na toto varování prudkým poklesem. Tesco se letos potýká s odlivem zákazníků a účetním skandálem.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Nákupní vozíky u obchodu Tesco Express v jihozápadním Londýně

Článek

Společnost nyní předpokládá, že její celoroční zisk nepřekročí 1,4 miliardy liber (49 miliard korun). Analytici jej přitom odhadovali v průměru na 1,94 miliardy liber, napsala agentura Reuters.

Firma letos zhoršila celoroční výhled již několikrát. Přiznala rovněž, že nadhodnotila zisk za první pololetí o 263 miliónů liber. Cena akcií společnosti se krátce po zahájení úterního obchodování propadla o 15 procent.

Kvůli účetním nesrovnalostem čelí firma v Británii trestnímu vyšetřování [celá zpráva] a v USA žalobě investorů. [celá zpráva]

Společnost v úterý upozornila, že zavedla nová pravidla a postupy, jež mají zajistit správnost a transparentnost účetnictví. Dodala, že investovala do zlepšení svých služeb a nabídky sortimentu. Tesco nyní čelí odlivu zákazníků, kteří kvůli snaze o úspory dávají přednost diskontním prodejcům.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám