Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu stoupl na 45,4 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 45,4 miliardy korun ze zářijových 34,4 miliardy korun. Loni ke konci října deficit činil 47,7 miliardy korun. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí (MF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 112 miliard korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již ale dříve uvedl, že cílem MF je letos udržet schodek na zhruba loňské úrovni, kdy byl 81 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 21 miliard na 910,8 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o 23,1 miliardy korun na 470,3 miliardy korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vybralo se víc na DPH

Inkaso DPH stouplo meziročně o necelých sedm procent na 195,6 miliardy korun. Plány MF počítají ve srovnání s loňským schváleným rozpočtem s růstem inkasa DPH o 2,3 procenta. Letošní inkaso je částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem MF u některých subjektů.

"Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami," uvedlo MF. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Naopak na spotřební dani stát vybral ke konci října meziročně o půl miliardy korun méně, celkem 109,7 miliardy korun. Více rozpočet získal na spotřební dani z minerálních olejů i u odvodů z elektřiny ze slunečního záření. Stagnaci inkasa MF zaznamenalo u spotřební daně z tabákových výrobků.

"Meziroční růst z počátku roku, který souvisel s předzásobením tabákovými výrobky z důvodu zvýšení sazeb tabákových výrobků od 1. ledna, již tedy pominul," uvedlo MF.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 18,6 miliardy korun na 956,2 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci října 406 miliard korun, což je meziroční růst o 4,2 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci odklepli rozpočet se schodkem 100 miliard

Poslanci schválili v prvním čtení základní ukazatele návrhu státního rozpočtu na příští rok, jako jsou deficit, příjmy a výdaje. Návrh počítá s deficitem 100...

Výběr článků

Načítám