Hlavní obsah

Británie chce prodat svůj podíl v tunelu pod kanálem La Manche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda hodlá prodat svých 40 procent ve společnosti Eurostar, která provozuje vlakové spojení mezi Británií a kontinentální Evropou. Oznámil to v neděli večer britský ministr financí George Osborne.

Foto: Profimedia.cz

Vlak Eurostar na nádraží v Paříži.

Článek

Prodej podílu v přepravci je součástí vládního plánu prodat do roku 2020 státní majetek za zhruba 20 miliard liber (700 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

Osborne na závěr víkendového zasedání mezinárodních finančních institucí ve Washingtonu vydal sdělení, v němž vyzval zájemce o Eurostar k předložení nabídek do 31. října. Pokud budou nabídky dostatečně vysoké, mohla by být smlouva o prodeji uzavřena během prvního čtvrtletí příštího roku, dodal ministr.

Zdroje z finančních kruhů podle agentury Reuters v březnu odhadly, že prodej britského podílu v přepravci by mohl vládě vynést 300 miliónů liber (10,48 miliardy korun). Podle Osborna přispěje výnos z prodeje ke snížení britského veřejného dluhu.

Francouzi a Belgičané prodávat nechtějí

Eurostar je od roku 2010 společným podnikem státních železničních společností Británie, Francie a Belgie. Francouzská železniční společnost SNCF vlastní ve firmě podíl 55 procent, belgická SNCB pět procent a britská LCR 40 procent.

Francouzi a Belgičané se podle zdrojů rozhodli, že své podíly nabízet k prodeji nebudou.

Eurostar přepravila v loňském roce poprvé přes deset miliónů cestujících a od roku 1994 už obsloužila 140 miliónů cestujících. Její tržby z prodeje jízdenek loni vzrostly o sedm procent na 857 miliónů liber a provozní zisk se zvýšil o čtyři procenta na 54 miliónů liber.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám