Hlavní obsah

Jurečka: V Česku by kvůli suchům měly vzniknout nové přehrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblastech opakovaně postihovaných nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, by měla do budoucna vzniknout nová vodní díla. S odvoláním na nedávno vzniklý materiál, který má pomoci řešit negativní dopady sucha, to ve čtvrtek uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Novinky

Orlická přehrada, ilustrační snímek

Článek

Pomoci předcházet suchu by podle ministra zemědělství měla také opatření na zvýšení kvality půdy a využívání moderních postupů ve výrobě.

Podle mluvčího MZe Hynka Jordána ve čtvrtek o koncepci ochrany před dopady sucha a nedostatku vody poprvé jednala meziresortní pracovní skupina. Ta vznikla spojením pracovních týmů MZe a ministerstva životního prostředí (MŽP) v reakci na letošní jarní sucho. Nedávno vzniklý materiál má být po rozpracování předložen ke schválení kabinetu.

Sucha trápí hlavně jih Moravy

"Z vlastních zkušeností moc dobře vím, jaké škody na plodinách a úrodě dlouhodobé sucho způsobuje," uvedl Jurečka. "Kromě výstavby vodních děl v regionech opakovaně postižených nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, je nutné zaměřit opatření také na zvýšení kvality půdy a na využívání moderních postupů v zemědělské výrobě," dodal.

Především jihomoravské zemědělce sužuje v posledních letech pravidelně nedostatek srážek. Na to, že se tamní podnebí kvůli stále proměnlivějšímu počasí stává méně příznivé pro zemědělství, upozorňují několik let také hydrometeorologové. V oblasti se přitom nachází naprostá většina tuzemských vinic, je také významnou obilnicí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám