Hlavní obsah

Argentina pohrdá soudem, prohlásil americký soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentina šla nelegální cestou, když se pokusila obejít rozhodnutí americké justice ve sporu o splácení argentinských státních dluhopisů. Oznámil to v pondělí americký soudce. Spor mezi Argentinou a vlastníky původních dluhopisů vydaných před státním bankrotem dostal zemi po zhruba 12 letech znovu do platební neschopnosti.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Nápis v hlavním městě Argentiny Buenos Aires hlásá - vlast nebo supi. Za supí fondy označuje většina Argentinců žalující věřitele, kteří nepřistoupili jako ostatní držitelé dluhopisů na dohodu o odpuštění dvou třetin dluhu.

Článek

Soud v USA v červenci zabránil splácení vyměněných obligací. Argentina označila poslední verdikt za porušení mezinárodního práva.

Argentinská vláda chce obnovit splátky u dluhopisů, které po bankrotu většina investorů přijala výměnou za staré a vzdala se dvou třetin původní hodnoty.

Americký soudce Thomas Griesa splátku těchto dluhopisů ve výši 539 miliónů dolarů (11,5 miliardy korun) zablokoval, a země se tak v létě technicky dostala do platební neschopnosti. [celá zpráva]

Griesovo nařízení se země nedávno rozhodla obejít přesunutím splácení státních dluhopisů ze Spojených států na domácí půdu. Příslušný návrh zákon v polovině měsíce schválila dolní komora argentinského parlamentu.

Věřitelé navrhují pokutu milión denně

Griesa ale v pondělí v mimořádném verdiktu konstatoval, že Argentina podniká "nelegální" kroky, aby unikla jeho dřívějšímu nařízení, a dopouští se tudíž pohrdání soudem. Soudce dodal, že rozhodne o sankcích, které donutí Argentinu se jeho rozhodnutí podrobit, zatím je ale neupřesnil.

Představitelé žalujících hedgeových fondů podle agentury Bloomberg žádají po soudci, aby za každý den prodlení dostala Argentina pokutu 50 tisíc dolarů (1,1 miliónu korun). Mezi největšími věřiteli je fond Elliott Management miliardáře Paula Singera, který již dříve vyhrál v podobných sporech s Peru a Kongem.

Podle argentinské diplomacie nejnovější Griesův verdikt "porušuje mezinárodní právo". Zdroj z argentinské centrální banky přitom podle Reuters uvedl, že země i přes nejnovější Griesovo rozhodnutí hodlá do zvláštního fondu v Buenos Aires vložit nejméně 200 miliónů dolarů jako splátku úroku věřitelům, kteří přistoupili na podmínky restrukturalizace dluhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Argentina chce obejít amerického soudce

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová poslala zákonodárcům návrh zákona, který by majitelům dluhopisů umožnil vyměnit si dluhopisy vydané podle...

Výběr článků

Načítám