Hlavní obsah

Rusko hrozí, že Ukrajinu požádá o předčasné splacení dluhopisu na 65 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko Ukrajině pohrozilo, že po ní bude žádat předčasné splacení dluhopisu, jehož prostřednictvím jí loni v prosinci půjčilo tři miliardy dolarů (asi 65 miliard Kč). Ukrajině by tím hrozilo vyhlášení platební neschopnosti a Kyjev se proti tomu brání snahou o právní zpochybnění dohody o půjčce.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se 22. září sešel se šéfem banky VTB Anrejem Kostinem.

Článek

Ruská banka VTB, která se prodeje dluhopisu účastnila, v pátek označila tvrzení Ukrajiny o nezákonnosti smlouvy o eurobondu za nepodložené, uvedla agentura Reuters.

Ukrajinská bezpečnostní služba zahájila ve čtvrtek trestní stíhání bývalého ministra financí Jurije Kolobova. Ten se prý zorganizováním emise a prodeje dluhopisu dopustil zneužití funkce a porušil zákon o rozpočtu. Kyjev také tvrdí, že prodej dluhopisů zahrnoval nezákonný poplatek 450 tisíc dolarů upisovatelské finanční společnosti VTB Capital.

Půjčoval si ještě režim svrženého Janukovyče

Ruský ministr financí Anton Siluanov agentuře Reuters ve čtvrtek řekl, že Kyjev se snaží půjčku zpochybnit, aby ji nemusel splatit. Dodal, že pokud oficiální údaje potvrdí, že Ukrajina porušila jednu z podmínek dohody, mohla by Moskva brzy požádat o splacení dluhopisu.

"Zdá se, že hlavním důvodem tohoto případu (Kolobov) a rozruchu kolem něj je, že Ukrajina ví, že porušila jednu z podmínek půjčky, a teď chce tento úvěr buď prohlásit za neplatný, nebo nalézt důvody, proč by jej nemusela splatit," řekl Siluanov.

Otázka úvěru, který Rusko poskytlo vládě bývalého prezidenta Viktora Janukovyče před jeho únorovým svržením, by mohla ještě více zhoršit finanční situaci Ukrajiny a ještě více narušit nynější špatné vztahy obou zemí.

"Tvrzení ukrajinských úřadů, že prodej dluhopisu byl uskutečněn nezákonně, je zcela nepodložené," uvedla banka VTB, která je mateřskou společností VTB Capital. Prodej byl podle ní v naprostém souladu s anglickou legislativou, jíž se dluhopis řídí, i příslušnými ukrajinskými zákony.

Nebezpečná klauzule

Investory do ukrajinských dluhopisů už několik týdnů znepokojuje možnost, že by Rusko využilo v dohodě o dluhopisu článek, který Moskvu po překročení určité úrovně ukrajinského státního dluhu opravňuje k tomu, aby požádala o okamžité vrácení půjčky. Strach z takového kroku v pátek vyhnal cenu pojištění ukrajinských dluhopisů na maximum za sedm měsíců.

Příslušná klauzule v dohodě o dluhopisu říká, že "celkový státní a státem garantovaný dluh by v žádné chvíli (během platnosti dohody) neměl překročit 60 procent ročního nominálního domácího produktu Ukrajiny".

Siluanov uvedl, že tento práh už byl zřejmě překročen, jak naznačují neoficiální statistiky a vývoj kurzu hřivny.

Ukrajina je nyní plně závislá na finanční pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF), který pro ni koncem dubna schválil dvouletý program v celkové hodnotě 17 miliard dolarů (367 miliard korun). Začátkem září MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů (412 miliard korun), pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám