Hlavní obsah

Česká ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, potvrdili statistici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala tak, jaký byl původní odhad. Meziročně se vyvíjela lépe, podle zpřesněného odhadu hrubý domácí produkt vzrostl o 2,7 procenta. Informoval o tom v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Továrna Hyundai Mobis v Nošovicích na Frýdecko-Místecku

Článek

V prvním odhadu v polovině srpna statistici uváděli meziroční růst o 2,6 procenta. [celá zpráva]

„Česká ekonomika si drží slušné meziroční tempo růstu a její kondici by jí mohla řada evropských zemí závidět. Nemůže však být imunní vůči dění u svých významných obchodních partnerů. Pod očekáváním skončily ve druhém kvartále Německo a Francie, dopady krize na Ukrajině a ruských sankcí můžeme teprve očekávat,“ řekl analytik Jiří Moser z PricewaterhouseCoopers.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle statistiků se ve druhém čtvrtletí nezměnily ani výdaje na konečnou spotřebu. Mezičtvrtletně stoupl dovoz, a to o 0,3 procenta. Naproti tomu vývoz klesl o 0,4 procenta. Zahraniční obchod tak v porovnání s prvním čtvrtletním přestal být hlavním faktorem tvorby HDP, doplnil ČSÚ.

Meziročně dovoz stoupl o 11,3 procenta a vývoz o 8,9 procenta.

Reklama

Související články

Německá ekonomika nečekaně klesla

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí nečekaně klesla. Hrubý domácí produkt se za tři měsíce do června snížil o 0,2 procenta po růstu o 0,7 procenta...

Výběr článků

Načítám