Hlavní obsah

Skotská nezávislost vyvolá odliv kapitálu, varuje šéf banky HSBC

Novinky, tov

Pokud se voliči v referendu vysloví pro odtržení Skotska od Velké Británie, vyvolá to ekonomickou nejistotu a odliv kapitálu. Není totiž jisté, zda bude dál moci používat libru, nebo přejde na euro či vlastní měnu. V deníku Telegraph to uvedl šéf britské banky HSBC Douglas Flint.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Na ilustračním snímku skotský dudák při soutěži v Glasgow

Článek

Flint se narodil ve Skotsku, patří ale mezi odpůrce odtržení. Loni věnoval na kampaň Better Together 25 tisíc liber.

Debaty ohledně budoucí měny ve Skotsku jsou hlavním tématem před referendem, které se bude konat 18. září.

Skotská vláda počítá s tím, že pokud se voliči vysloví pro nezávislost, zůstane země v měnové unii s Velkou Británií a bude nadále používat libru. To ale britská vláda i velké strany vylučují. Možnými alternativami by bylo zavedení eura nebo vytvoření vlastní skotské měny.

Chybí plán B

Příznivci unie žádají po skotském premiérovi Alexovi Salmondovi, aby představil „plán B“ - tedy variantu, kdy by nezávislé Skotsko nemohlo používat libru. To ale Salmond odmítá a trvá na tom, že by si země s Brity měnovou unii vyjednala.

„V každém případě by byl přechod od měnové unie složitý a riskantní,“ uvedl Flint, předseda představenstva největší britské banky a jedné z největších bank světa HSBC. Sám sebe dokonce označil za „Skota v exilu“.

V extrémním případě by podle něj nejistota kolem skotské měny způsobila odliv kapitálu a ohrozila stabilitu finančního systému. Jeho výroky jsou vodou na mlýn zastáncům jednotné Británie.

„Tady máme dalšího mimořádně zkušeného odborníka, který popsal měnový chaos v důsledku Salmondovy kampaně,“ řekl labouristický poslanec Ian Murray.

Jen všechny straší

Podle mluvčího příznivců nezávislosti Yes Scotland ale pouze straší.

„Británie do Skotska ročně vyváží za 60 miliard liber, jsme pro ně druhý největší exportní trh. Zvláštní měna by pro britské firmy představovala transakční náklady kolem půl miliardy liber ročně. Takže je jasně v zájmu Velké Británie sdílet měnu s nezávislým Skotskem,“ uvedl Scotland.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám