Hlavní obsah

Vlak zadarmo a vyšší minimální mzda, plánuje Slovensko pozitivní balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levicová vláda slovenského premiéra Roberta Fica po letech úsporných opatření připravuje balíček, který ulevil lidem s menšími příjmy. Fico chce například výrazněji zvýšit minimální mzdu, snížit povinné odvody pro lidi s nízkými a středními příjmy a zlevnit domácnostem plyn.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

Fico to oznámil na mimořádném sněmu své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Připravovaný balíček opatření, který zahrnuje také zavedení bezplatného cestování vlakem pro žáky, studenty a důchodce, jakož i daňové úlevy na podporu výzkumu a vývoje, jsou součástí balíčku opatření, které mají zlepšit životní úroveň obyvatelstva. Zaměstnanci při cestování vlakem do práce zase dostanou poloviční slevu z běžného jízdného.

"Je to 15 opatření, které nazýváme pozitivní balíček opatření pro slovenskou veřejnost. Lidé nás nebudou volit za konsolidaci veřejných financí, ale za to, co pocítí ve svém životě," prohlásil Fico v projevu před delegáty strany. Dodal, že po ovládnutí obchodní divize plynáren SPP státem v příštích dvou letech klesne cena plynu pro rodiny o dvouciferné číslo.

Opatření přijdou na 6,8 miliardy korun

Ministr financí a místopředseda Směru-SD Peter Kažimír doplnil, že zmiňovaná opatření si vyžádají 250 miliónů eur (6,8 miliardy korun). "Máme ambici to zvládnout i při plánech na další snižování schodku veřejných financí," řekl Kažimír.

Směr-SD sestavil jednobarevnou vládu po předloňských volbách. Strana tehdy získala 44,4 procenta hlasů a obsadila většinu křesel ve sněmovně. To jí umožňuje prosadit běžné zákony bez nutnosti hledat podporu u opozice.

Podle premiéra rovněž nastanou personální změny v jeho jednobarevném kabinetu, detaily ale Fico neuvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám