Hlavní obsah

Česká ekonomika roste nejvíce za tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vyvíjela lépe, než činil první odhad. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP o 0,4 procenta a meziročně stoupl o 2,5 procenta, což bylo nejvíce za poslední tři roky. Ve zpřesněném odhadu to ve středu uvedl Český statistický úřad.

Foto: Sean Yong, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prvním odhadu v polovině května statistici uváděli mezičtvrtletní stagnaci ekonomiky a meziroční růst o dvě procenta.

"Výdaje domácností se zvýšily o 1,5 procenta při nižším zájmu o předměty dlouhodobé spotřeby a potraviny a naopak rostoucích útratách za bydlení, služby, obuv a odívání," uvedl ČSÚ. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím stouply výdaje na konečnou spotřebu o 1,3 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český hrubý domácí produkt je podle ČSÚ už jen 0,3 procenta pod úrovní ze třetího čtvrtletí 2011, po němž ekonomika sklouzla opakovaně do recese.

„Česká ekonomika rostla v úvodu letošního roku ještě rychleji, než jsme se dosud domnívali. Svým meziročním růstem dokonce po delším období předčila růst slovenské ekonomiky, i když jen nepatrně. Pozitivním rysem je navíc fakt, že oživení je založeno na širokých základech. Meziroční růst povzbudily všechny hlavní složky poptávky, tedy soukromá i vládní spotřeba, investice a export. Pokles inflace k téměř nulové hodnotě otevřel domácnostem prostor k větším výdajům, které tak rostly nejrychlejším tempem za pět let,“ řekl Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Pomohla výroba aut a stavebnictví

"V aktuálním čtvrtletí přitom těžila z rostoucí zahraniční i domácí poptávky a také z velice nízké srovnávací základny, neboť loňské první čtvrtletí bylo z hlediska ekonomického výkonu nejslabší za poslední čtyři roky," uvedl ČSÚ.

Zlepšení o půl procentního bodu v porovnání s odhadem přičítají statistici hlavně zpracovatelskému průmyslu, zejména výrobě aut. Dařilo se také stavebnictví díky teplému počasí, zemědělství, obchodu a službám.

K celkovému růstu ekonomiky výrazně přispěl zahraniční obchod. Vývoz a dovoz zboží byly meziročně vyšší o více než desetinu a proti předchozímu čtvrtletí o téměř pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám