Hlavní obsah

Česká ekonomika oživuje rychleji, než se čekalo

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt vzrostl v prvním čtvrtletí podle předběžného odhadu meziročně o dvě procenta. O jeho zvýšení se zasloužil zejména zpracovatelský průmysl, který těžil z nízkého loňského srovnávacího základu a rostoucí tuzemské i zahraniční poptávky. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím se HDP nezměnil. Bylo to hlavně v důsledku výrazného poklesu příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků, kterými se lidé a obchodníci předzásobili koncem roku před zvýšením daně. Analytici proto čekali spíše mezičtvrtletní pokles.

Mezičtvrtletní stagnace sice podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho nevypadá opticky jako dobrý výsledek, ale opak je pravdou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Vzhledem k tomu, že HDP ve čtvrtém čtvrtletí byl výrazně jednorázově nadhodnocen (předzásobení cigaretovými kolky, devizové intervence ČNB),  tak jsme se obávali korekce a hlubšího propadu. To se naštěstí nepotvrdilo. Výsledek naopak ukazuje na pokračování slušného růstu," uvedl.

Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků a také dalším průmyslovým odvětvím, která byla schopna pružně reagovat na rostoucí domácí i zahraniční poptávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám