Hlavní obsah

Zákon o odpadech by měl platit od roku 2016

Právo, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se bude snažit, aby nový zákon o odpadech začal platit od 1. ledna 2016. Jak uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, paragrafové znění zákona by mělo být připraveno na počátku roku 2015.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

„Rozhodně to nebude lehké, ale tento problém se musí vyřešit,“ sdělil Brabec. Podle něj jde o dokument, na němž má zájem řada zájmových skupin, z čehož mohou vyplývat jisté obtížnosti při jeho dokončení a schválení v daném termínu.

Jak Brabec zdůraznil, nový zákon o odpadech je společně s novým plánem odpadového hospodářství jedním z důležitých dokumentů, které jsou nutné pro získání evropských peněz například na výstavbu spaloven.

Pokud jde o statistiky, tak podle šéfa resortu je Česko nad průměrem Evropské unie ve skládkování. Naopak pokud jde o recyklaci plastů, papíru nebo kovů, je na tom Česko lépe, než předepisuje evropská směrnice.

Brabec při této příležitosti sdělil, že se snaží chovat ekologicky a třídí odpad. Doma má tašky s jednotlivými odpady, které pak odnáší do příslušných kontejnerů

Podle Brabce se odpadová strategie Česka mění, minimálně tím, že se k ní mohou vyjadřovat různé organizace, jako například hnutí Duha. „Neprospalujeme se,“ sdělil Brabec na otázku, jak si do budoucna představuje likvidaci odpadu. Mělo by se podle něj jít rozumnou cestou.

Do budoucna omezit skládkování

V Česku fungují tři spalovny, čtvrtá plzeňská je ve výstavbě. Brabec nicméně připomněl, že například ve Švýcarsku jich je 40 a v Německu 90. V Česku se spálí ročně 650 tisíc tun odpadu, podle šéfa resortu by se teoreticky rýsoval prostor pro další tři až čtyři spalovny.

Do budoucna by mělo Česko snížit skládkování odpadu na 35 procent ze zhruba současných 50 procent. Celkový odpad v Česku za rok dosahuje 30 miliónů tun, z čehož komunální odpad činí asi pět miliónů. Podnikový odpad dosahuje zhruba 20 miliónů tun. Ministerstvo zvažuje i recyklační slevu.

Snahou ministerstva životního prostředí (MŽP) bude dostat odpad ze skládek, například recyklací, kompostárnami či sběrnými dvory. „U odpadu podniků budeme podporovat nízkoodpadové technologie,“ nastínil Brabec. V tomto ohledu spolupracuje MŽP s ministerstvem průmyslu a obchodu. Podniky by chtěl Brabec v této souvislosti motivovat i finančně.

Reklama

Výběr článků

Načítám