Hlavní obsah

Češi jsou jedni z nejchudších v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nejbohatšími obyvateli Evropské unie jsou Lucemburčané, nejchudší jsou naopak Lotyši. Češi se v odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil statistický úřad Eurostat, umístili z pětadvaceti zemí na devatenácté pozici.

Článek

Češi zabírají sedmé místo od konce společně s Maďary. Teprve potom následují Slováci. Poláci skončili až na předposledním místě.

Eurostat při vytváření žebříčku vycházel z přepočtu hrubého domácího produktu (HDP) a kupní síly na obyvatele.

Na občany Lucemburského velkovévodství připadá dvojnásobek HDP proti průměru pětadvaceti členů EU. V Lotyšsku se lidé musí spokojit s 42 procenty průměru unie.

Češi jsou na 69 procentech průměru. Slováci se nad laťku polovičky průměru přehoupli o procento. Pod průměrem unie jsou ale i Španělé, Řekové a Portugalci.

Pořadí jednotlivých zemí EU

Lucembursko, Irsko, Dánsko, Rakousko, Nizozemsko, Velká Británie, Belgie, Švédsko, Francie, Finsko, Německo, Itálie, Španělsko, Kypr (řecká část), Řecko, Slovinsko, Portugalsko, Malta, Česká republika, Maďarsko, Slovensko, Estonsko, Litva, Polsko, Lotyšsko

Kandidáti na vstup do unie by laťku ještě snížili. Rumuni, Bulhaři a Turci jsou na 30, 29 a 27 procentech průměru EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám