Hlavní obsah

Intervence neukončíme skokově, ale pozvolně, řekl radní ČNB

Právo, ČTK, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukončení režimu devizových intervencí, které uměle oslabují korunu, nebude skokové, ale pozvolné. Na Žofínském fóru v Praze to v pondělí řekl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Lubomír Lízal. Tuzemská ekonomika se podle něj přizpůsobuje nové měnové hladině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal

Článek

Jak Lízal dodal, režim, kterým banka od loňského listopadu udržuje kurz poblíž 27 korun za euro, potrvá nejméně do začátku roku 2015.

Faktory ekonomické krize podle Lízala odeznívají. „Oslabení kurzu koruny přispělo v České republice k odvrácení deflačních rizik, zatímco v zahraničí je toto téma stále živé,“ uvedl. Letošní inflace bude podle něj v ČR nejnižší za poslední dekádu.

ČNB kvůli intervenci, která loni v listopadu skokově oslabila českou korunu vůči euru a zdražila tak dovozy, ale čelí i velké kritice podnikatelů.

„Intervence byla dalším z tvrdých políčků tuzemskému stavebnictví. Řada společností totiž nakupuje materiál, výrobky či technologie v zahraničí a oslabení koruny jim tyto nákupy prodražilo a tyto firmy se pak dostaly do problémů s dodržením svých rozpočtů nebo celé ekonomiky staveb,“ uvedl například před několika dny generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Reklama

Výběr článků

Načítám