Hlavní obsah

Vinice na jižní Moravě napadly housenky. Souvisí to s mírnou zimou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vinice na jižní Moravě napadly housenky osenic, které vyžírají očka vinné révy. Podle výkonného ředitele Svazu vinařů Martina Půčka jsou housenky na vinicích od Znojemska po Uherské Hradiště. Dopady na sklizeň zatím nechtěl odhadovat.

Foto: Martin Půček / Svaz vinařů, ČTK

Vinice na jižní Moravě napadly housenky osenic (na snímku), které vyžírají očka vinné révy.

Článek

Výskyt housenky osenic souvisí s letošním počasím. Keře vinné révy nevymrzly, naopak začaly rašit dříve než v minulých letech. Tím se potkaly s dobou, když housenky osenic hledají potravu předtím, než se zakuklí.

Vinaři musí nyní typ housenky správně rozpoznat a zvolit vhodnou ochranu. Naprostá většina housenek osenic se ale během dne ukrývá v půdě, takže je najdou na révě jen náhodně.

Foto: Profimedia.cz

Housenka osenice polní (Agrotis segetum)

"Mnohem efektivnější je hledání housenek po setmění s kapesní svítilnou," uvedl Půček.

Podle něj může být situace vážnější. Housenka sežere rašící očka révy, ze které už sklizeň nebude.

"Housenky žerou, co najdou, réva je sladká," uvedl Půček.

Housenky osenic jsou pro vinaře větší katastrofou než housenky píďalky různorožce trnkového. Housenka je výrazně žravější. Housenky osenic navíc přezimují v různých velikostech a v požírání ještě budou pokračovat, což znamená, že se bude zvyšovat také míra poškození vinic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám