Hlavní obsah

Ekonomiky v asijsko-pacifické oblasti čeká silný růst

Rozvíjející se ekonomiky východní Asie a Tichomoří letos znovu zažijí sedmiprocentní růst. Celý region tak zůstane nejrychleji rostoucí oblastí světa. Vyplývá to z pondělního aktualizovaného výhledu Světové banky (SB). Regionu bude pomáhat oživování vyspělých ekonomik i umírněná reakce trhů na omezování podpůrné měnové politiky v USA.

Foto: http://www.istockphoto.com

Ilustrační snímek

Článek

Východní Asie a Tichomoří poroste letos o 7,1 procenta, předpovídá banka. Tempo růstu v regionu se ale v posledních letech mírně zpomalilo z úrovně osmi procent v roce 2009, což byl hlavně důsledek zmírnění růstu v Číně. Hrubý domácí produkt druhé největší ekonomiky světa by měl letos vzrůst o 7,6 procenta z loňského tempa 7,7 procenta.

Bez započítání Číny porostou rozvíjející se ekonomiky regionu o pět procent. Loni jejich HDP vzrostl o 5,2 procenta.

„Východní Asie a Tichomoří slouží od globální finanční krize světu jako jeho hlavní růstový motor,” konstatoval ve zprávě Světové banky její regionální viceprezident Axel van Trotsenburg, „silnější globální růst letos umožní regionu expandovat relativně stabilním tempem a přitom se adaptovat na přitvrzování globálních finančních podmínek.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám