Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla odhadem na 8,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Míra nezaměstnanosti v březnu podle odhadů analytiků klesla na 8,4 procenta z únorových 8,6 procenta. Důvodem je především nástup sezonních prací spojených s příznivým počasím a oživení ekonomiky. I tak ale počet nezaměstnaných přesahoval 600 000, upozornili ekonomové.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Nezaměstnanost bude pozitivně ovlivněná dvěma faktory. Jednak je to sezónní efekt, který bude umocněný velmi příznivým počasím. Druhý efekt je pak rostoucí ekonomika, která by měla podpořit nižší nezaměstnanost," uvedl analytik společnosti Home Credit Michla Kozub.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav upozornil, že se sice situace na pracovním trhu zlepšuje a bude zlepšovat, ale počet nezaměstnaných je stále za dobu existence ČR rekordní.

"Počet lidí registrovaných na úřadech práce stále převyšuje 600 000," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ve druhé polovině roku, ale zejména v roce příštím, by se pak podle něj ekonomické oživení mělo pozitivně projevit více i ve vývoji nezaměstnanosti.

Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám