Hlavní obsah

Inspektoři kontrolují další společnosti kvůli špatně počítaným půjčkám

Novinky, ČTK, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) pokračuje v kontrolách dalších tří splátkových společností, reaguje tak na nedávná zjištění o pochybení úvěrových firem při výpočtu splátek. V pátek to uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný. Na pochybení úvěrových firem dohlédne kromě ČOI i speciální tým ministerstva průmyslu a obchodu. Lidé si od podezřelých firem půjčovali převážně na ojetá auta.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný

Článek

ČOI už kvůli špatnému výpočtu roční procentní sazbu nákladů (RPSN) uložila dvoumiliónovou pokutu firmě Essox. Problém nesprávně spočítaného RPSN by se mohl jen u společnosti Essox týkat 20 000 klientů.

RPSN je klíčový údaj, který má klientům usnadnit srovnání nabízených půjček. V daném případě v něm nebyl započten vysoký poplatek za poskytnutí půjčky, takže RPSN měla být asi dvakrát vyšší a tím došlo ke klamání klientů.

Inspekce loni provedla 319 kontrol spotřebitelských úvěrů, z toho 107 kontrol se týkalo náležitostí úvěrových smluv, jako je RPSN. Bezecný nechal tyto kontroly prověřit, zda u nich inspekce, kterou nově řídí, nepochybila.

Menší pokuty za porušení zákona o spotřebitelském úvěru dostaly desítky firem, nejvyšší Raif Hypo Invest (250 000) a Česká úvěrová pokladna (100 000), řekl Novinkám mluvčí ČOI Jan Rotbauer.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tento týden ustavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení úvěrových firem při výpočtu splátek. Klienti si od nich půjčovali převážně na ojetá auta.

Jak funguje RPSN 

„RPSN na rozdíl od úrokové sazby v sobě zahrnuje veškeré předvídatelné, opakující se či jednorázové náklady, které souvisejí s úvěrem. Pokud by se stalo, že by některé instituce kvůli umělému snižování hodnoty RPSN do této sazby některé poplatky (náklady) nezahrnuly, znejistily by klienty a postavily by celý princip konstrukce RPSN na hlavu,“ vysvětlil pro Novinky expert na bankovní poplatky Patrik Nacher.

Povinnost uvádět RPSN neplatí na hypotéky, jen na spotřebitelské úvěry od 5 000 do 1 880 000.

Všechny poplatky kromě pokut

„Sazba v sobě zahrnuje veškeré náklady spojené s úvěrem, kromě těch nepředvídatelných, jako jsou různé sankce a pokuty za nesplácení,“  upřesňuje.

Typické je, pokud vás instituce nutí, abyste měl účet, nebo pojištění neschopnosti splácet, tak tyto náklady musí být v sazbě zahrnuty. „ I kdyby vás nutili, že si musíte koupit červené sako, jinak vám ten úvěr nedají, tak ta cena saka musí být součástí RPSN,“ vysvětlil Nacher.

Reklama

Výběr článků

Načítám