Hlavní obsah

Nejbohatší Čech Petr Kellner investuje do léku proti rakovině

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina PPF Group získala menšinový podíl ve francouzské biotechnologické společnosti OriBase Pharma, která vyvíjí léčebné postupy v onkologii. PPF to v pondělí oznámila v tiskové zprávě, v níž také uvedla, že se zavázala financovat současný vývoj portfolia léčebných přípravků OriBase Pharma.

Článek

Další investice umožní PPF během krátké doby navýšit podíl v OriBase Pharma až do získání kontrolního balíku akcií, dodala. Výši transakce PPF neoznámila.

Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera (nejbohatší Čech držel v roce 2012 devětadevadesát procent akcií firmy) už nyní vlastní biotechnologickou firmu Sotio, která vyvíjí léčebné přípravky na rakovinu prostaty, vaječníků a plic.

"Akvizicí společnosti OriBase Pharma rozšiřujeme naše dlouhodobé aktivity v oblasti biotechnologií, v současné době vyvíjené ve společnosti SOTIO. Pokud bude klinický vývoj úspěšný, povede k širšímu portfoliu přípravků protinádorové léčby," říká Ladislav Bartoníček, akcionář PPF a člen vrcholového vedení zodpovědný za oblast biotechnologií.

Obě biotechnologické firmy budou spolupracovat

Skupina PPF investuje do oborů od bankovnictví přes nemovitosti, oblast energetiky a těžbu, maloobchodní služby až po biotechnologie. Geografická působnost firmy sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

OriBase Pharma byla založena ve Francii v roce 2007. Zaměřuje svůj výzkum a vývoj na nové možnosti protinádorové léčby, zejména na léčbu rakoviny slinivky břišní, rakoviny jater a na doposud neuspokojené potřeby medicíny v oblasti nádorových onemocnění tkání a krve.

„Příchodem skupiny PPF získá OriBase Pharma spolehlivé zdroje a zázemí, které nám umožní dále rozvíjet naše inovační programy proti rychle postupujícím a špatně léčitelným druhům rakoviny. Nepochybně budeme rovněž schopni nabídnout zajímavý prostor pro synergii a společné projekty se společností SOTIO,“ uvedl dr. Aziz Yasri, generální ředitel a zakladatel společnosti OriBase Pharma.

Reklama

Související články

Demolice hotelu Praha dostala zelenou

Demolice dejvického hotelu Praha může začít. Proti rozhodnutí stavebního úřadu se nikdo neodvolal a verdikt nabyl právní moci. Kdy přesně demolice začne, není...

Výběr článků

Načítám