Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil loni v rekordním přebytku přes 350 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu v loňském roce stoupl na rekordních 350,8 miliardy korun a oproti roku 2012 vzrostl o 45,1 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod

Článek

V prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 9,6 miliardy korun, to je meziroční nárůst o 4,2 miliardy korun.

Za připomenutí stojí nárůst vývozu v posledním měsíci loňského roku o více než 18 procent, dovoz byl vyšší o téměř 17 procent. „Svoji roli měl nepochybně vyšší počet pracovních dnů, nízký srovnávací základ, ale i slabší kurz koruny využívaný při přepočtu z eurových a dolarových cen,” uvedl k prosincovému vývozu analytik Petr Dufek z ČSOB.

Hlavním vývozním artiklem zůstávají stroje a dopravní prostředky, jejichž vývoz v prosinci vzrostl meziročně o 21,9 procenta. Prim hrály v tomto směru automobily, ale i elektrická zařízení a spotřebiče. Na druhé straně výrazně vzrostl dovoz minerálních paliv, a to o 15,1 procenta.

Celkově vývoz loni proti předloňskému roku vzrostl o 2,8 procenta a dovoz o 1,4 procenta. „Tuzemské automobilky dokázaly díky své flexibilitě a inovacím rychle naskočit na vlnu oživující se poptávky po autech na evropském trhu,” doplnil Dufek.

Čeká se další růst

Klíčovým trhem pro český vývoz zůstávají země EU. S EU 28 měla ČR v prosinci aktivní bilanci ve výši 52,5 miliardy korun, zatímco se státy mimo došlo k prohloubení schodku o 6,2 miliardy na 41,9 miliardy korun.

„Zahraničnímu obchodu se bude dařit i v nadcházejících měsících, kde lze v korunovém vyjádření počítat s dvouciferným nárůstem obratu,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Postupné ekonomické oživení v Německu, potažmo v celé eurozóně, na straně jedné a slabší kurz české měny k euru na straně druhé slibují podle Nováka i další rekordní přebytky obchodní bilance.

Reklama

Výběr článků

Načítám